Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy



Perliczka





      
Kolejne zapisane kartki.
Wielokrotnie nanoszone różnymi kolorami poprawki  tworzące barwną mozaikę.
Szkice robione późnym wieczorem by następnego dnia  nie tracić niepotrzebnie czasu.
Dogłębne  analizowanie wszystkiego przed zaśnięciem i co rusz pojawiające się nowe pomysły. Obawy czy aby wszystko uda się kupić…

Pomimo zimna i ponurej pogody wybór na targowisku spory.
Są suszone śliwki i soczewica.
Obok budki z pączkami skulona od zimna starsza kobieta sprzedaje wiejski drób.
Właściciele straganów z warzywami zachwalają swój towar
i zachęcają jeden przez drugiego do kupna.
Szukam swoich znajomych i wybieram towar najlepszej jakości.
Dziś będę się inspirować naturą...


Perliczka

ILOŚĆ PORCJI - 2

Faszerowana pierś perliczki  na sałatce z soczewicy - składniki

  • 1 podwójna pierś perliczki ze skórą(najlepiej nie rozcięta)
  • 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur o smaku kurczaka
  • 1 jabłko
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 pierniczki bez lukru
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 250g ugotowanej soczewicy
  • 1 marchewka
  • kawałek jasnozielonej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Faszerowana pierś perliczki  na sałatce z soczewicy - wykonanie

Pierś perliczki natrzeć z obu stron przyprawą Vegeta natur i odstawić w chłodne miejsce.
Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni jedną łyżeczkę klarowanego masła i usmażyć na jasnozłoty kolor.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojone w paseczki suszone śliwki, usmażoną cebulę, starte pierniczki i posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć przygotowany farsz na jednej połowie piersi perliczki i przykryć druga połową. Spiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Rozgrzać na patelni klarowane masło i obsmażyć pierś perliczki z obu stron na jasnozłoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
W tym czasie obrać czosnek i marchewkę. Pokroić w plasterki razem z porem. Na patelnię , na krtórej obsmażana była pierś wrzucić pokrojoną marchewkę. Smażyć 2 minuty mieszając. Dodać czosnek z porem i ugotowaną soczewicę. Smażyć jeszcze 2 minuty.
Upieczoną pierś z perliczki wyjąć z piekarnika. Usunąć wykałaczki lub nitkę. Pokroić w plastry. Ułożyć na sałatce z soczewicy i od razu podawać.

Faszerowana pierś perliczki na sałatce z  soczewicą - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia


Przepis bierze udział w konkursie z marką Vegeta natur

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ