Kolejne zapisane kartki.
Wielokrotnie nanoszone różnymi kolorami poprawki tworzące barwną mozaikę.
Szkice robione późnym wieczorem by następnego dnia nie tracić niepotrzebnie czasu.
Dogłębne analizowanie wszystkiego przed zaśnięciem i co rusz pojawiające się nowe pomysły. Obawy czy aby wszystko uda się kupić…
Wielokrotnie nanoszone różnymi kolorami poprawki tworzące barwną mozaikę.
Szkice robione późnym wieczorem by następnego dnia nie tracić niepotrzebnie czasu.
Dogłębne analizowanie wszystkiego przed zaśnięciem i co rusz pojawiające się nowe pomysły. Obawy czy aby wszystko uda się kupić…
Pomimo zimna i ponurej pogody wybór na targowisku spory.
Są suszone śliwki i soczewica.
Obok budki z pączkami skulona od zimna starsza kobieta sprzedaje wiejski drób.
Właściciele straganów z warzywami zachwalają swój towar
i zachęcają jeden przez drugiego do kupna.
Szukam swoich znajomych i wybieram towar najlepszej jakości.
Dziś będę się inspirować naturą...
Są suszone śliwki i soczewica.
Obok budki z pączkami skulona od zimna starsza kobieta sprzedaje wiejski drób.
Właściciele straganów z warzywami zachwalają swój towar
i zachęcają jeden przez drugiego do kupna.
Szukam swoich znajomych i wybieram towar najlepszej jakości.
Dziś będę się inspirować naturą...
ILOŚĆ PORCJI - 2
Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy - składniki
Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy - składniki
- 1 podwójna pierś perliczki ze skórą(najlepiej nie rozcięta)
- 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur o smaku kurczaka
- 1 jabłko
- 10 suszonych śliwek
- 2 pierniczki bez lukru
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 250g ugotowanej soczewicy
- 1 marchewka
- kawałek jasnozielonej części pora
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy - wykonanie
Pierś perliczki natrzeć z obu stron przyprawą Vegeta natur i
odstawić w chłodne miejsce.
Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni jedną
łyżeczkę klarowanego masła i usmażyć na jasnozłoty kolor.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojone w
paseczki suszone śliwki, usmażoną cebulę, starte pierniczki i posiekany
tymianek. Doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć przygotowany farsz na jednej połowie piersi perliczki
i przykryć druga połową. Spiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Rozgrzać na patelni klarowane masło i obsmażyć pierś
perliczki z obu stron na jasnozłoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
W tym czasie obrać czosnek i marchewkę. Pokroić w plasterki
razem z porem. Na patelnię , na krtórej obsmażana była pierś wrzucić pokrojoną marchewkę. Smażyć 2 minuty mieszając. Dodać czosnek z porem i ugotowaną soczewicę. Smażyć jeszcze 2 minuty.
Upieczoną pierś z perliczki wyjąć z piekarnika. Usunąć wykałaczki
lub nitkę. Pokroić w plastry. Ułożyć na sałatce z soczewicy i od razu podawać.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie z marką Vegeta natur

0 komentarze:
Prześlij komentarz