Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte aromatem ziół z przepysznymi pieczonymi ziemniaczkami smakują znakomicie, a ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu.
Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami - przepis
Składniki dla 2 osób:
- 2 świeże pstrągi
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 5 dużych ziemniaków do pieczenia
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w ósemki. Wymieszać je z dwoma łyżkami oleju rzepakowego i włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.
Pstrągi sprawić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą po wierzchu i w środku.
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 1 mała cebulka
- pół cytryny
- 4 łyżki wytrawnego wermutu
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Zioła umyć,
osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła wymieszać z cebulą, bułką tartą, wermutem, olejem rzepakowym, sokiem i
skórką otartą z cytryny. Doprawiać solą i pieprzem. Tak przygotowanym
farszem napełnić pstrągi i zaszyć nicią.
Wyjąc ziemniaki z
piekarnika. Ułożyć na nich pstrągi. Posmarowć je po wierzchu pozostałym
olejem rzepakowym. Przykryć i wstawić ponownie do piekarnika na
20-25 minut.
Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz