Zamiast tradycyjnych smażonych ryb w tym roku będą gotowane na parze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu.
- 4 filety z pstrąga bez skóry
- 150g serka śmietankowego
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 400g marchewki
- 100g pasternaku
- 100g pora
- pół pęczka natki pietruszki
- pół cytryny
- 3 łyżki oleju Kujawskiego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren kolendry
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym - wykonanie
Obrać warzywa. Połowę marchewki pokroić w plasterki. Zalać bulionem. Dodać plasterki cytryny, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, kolendry i pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Wyjąć ugotowaną marchewkę i odlać przez sitko pół szklanki wywaru. Zmiksować.
Pozostałą marchewkę, por i
pasternak pokroić na zapałkę.
Filety oprószyć solą i
pieprzem.
Wymieszać serek z posiekaną natką pietruszki. Rozsmarować na filetach. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Włożyć do naczynia do gotowania na parze i ustawić je nad garnkiem z wywarem. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Wymieszać serek z posiekaną natką pietruszki. Rozsmarować na filetach. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Włożyć do naczynia do gotowania na parze i ustawić je nad garnkiem z wywarem. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Rozgrzać na patelni olej.
Wrzucić pokrojone w zapałki marchewkę i pasternak. Smażyć 2 minuty. Dodać por i
smażyć kolejne 2 minuty.
Wymieszać sos ze śmietaną. Podgrzać i doprawić na pikantnie solą, pieprzem i
gałką muszkatołową.
Przełożyć na półmisek warzywa. Ułożyć roladki. Polać
sosem i udekorować natką pietruszki.
Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym - podobne przepisy
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz