Przepis na ten tort powstał dość spontanicznie. Tydzień wcześniej, nie mając jeszcze sprecyzowanej dokładnie listy świątecznych wypieków, zakupiłam sporą ilość masy marcepanowej. Trzeba ją było jakoś wykorzystać. I tak przyszedł mi do głowy pomysł na taki staroświecki tort bez kremu, przełożony jedynie marmoladą i marcepanem. Tort pokryty jest warstwą białego lukru i ozdobiony pierniczkami. Nie ma śniegu na święta to chociaż będzie taki trochę śnieżny tort. Nie mogę pokazać jak wygląda w przekroju bo jest przeznaczony na deser w świąteczny obiad. Może, jeśli się uchowa jakiś kawałeczek to dodam takie zdjęcie później.
Staroświecki tort piernikowy z marcepanem-przepis
Składniki na tortownicę o śr.26cm
Ciasto:
- 400g mąki
- 120g cukru
- 200g miodu
- 4 jajka
- 120ml ciemnego piwa
- 60ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do rondelka wsypać dwie łyżki cukru i podgrzać na małym ogniu do zrumienienia. Wlać piwo i wymieszać. Dodać miód, olej rzepakowy i przyprawę do piernika. Podgrzewać często mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając wlewać przestudzoną masę miodową i dosypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w temp. 170 °C. Wystudzić w tortownicy. Zimny piernik wyjąć z tortownicy. Ściąć wyrośniętą górkę, a następnie przeciąć w poziomie na trzy krążki.
Przełożenie:
- 1 słoiczek marmolady dyniowo-jabłkowej
- 400g masy marcepanowej
Ułożyć na paterze jeden blat piernikowy. Posmarować go cienką warstwą dżemu jabłkowego. Połowę masy marcepanowej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na koło o średnicy 26cm. Delikatnie przenieść na posmarowany marmoladą blat piernikowy. Masę marcepanową również posmarować cienką warstwą marmolady. Przykryć drugim blatem piernikowym. Czynność powtórzyć.
Dekoracja:
- 1 białko
- 1 i 1//4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- perełki cukrowe
- pierniczki lukrowane
Białko przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Posmarować nim wierzch i boki tortu. Gdyby lukier był zbyt gęsty można go rozcieńczyć odrobiną soku cytrynowego. Wygładzić powierzchnię i udekorować pierniczkami oraz perełkami cukrowymi. Zostawić do wyschnięcia. Na drugi dzień oprószyć delikatnie tort cukrem pudrem.
Staroświecki tort piernikowy z marcepanem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Z marcepanem....mmm.. byłabym w niebie ;) Dzieło sztuki! :)
OdpowiedzUsuńWesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*
dziękuję i wzajemnie Wesołych, smakowitych Świąt :)
UsuńJest po prostu zachwycający, bardzo elegancki w tej bieli... Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń