Tort „Pijana śliwka”


      
    Wyśmienity tort, niestety tylko dla dorosłych. Idealny na święta, bo dzieci wówczas zazwyczaj zajadają pierniczki i inne ciasteczka. Przynajmniej u nas tak zawsze było.  Na święta mogłam szaleć do woli z ciastami bo chłopcy ich nie  tykali. Teraz już nie mam tego problemu. Jeden syn jest już pełnoletni, drugi dalej woli ciasteczka.
Zamiast klasycznego biszkoptu jest mocno czekoladowe ciasto i beza orzechowa w środku. Tort jest przełożony masą z powideł śliwkowych i suszonych śliwek moczonych w wódce z dodatkiem aromatu rumowego. Można oczywiście użyć też rumu, ale tort nie będzie miał wówczas takiego aromatu. Zdecydowanie polecam jednak wódkę i olejek rumowy. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.



ILOŚĆ PORRCJI - 14

Tort  „Pijana śliwka” - składniki

Ciasto czekoladowe
  • 3 jajka
  • 75g cukru
  • 95g masła
  • 75g mąki pszennej
  • 75g zmielonych orzechów laskowych
  • 190g mlecznej czekolady  
  • 75g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza orzechowa
  • 75g białka jaj
  • 75g cukru
  • 75g cukru pudru
  • 75g zmielonych orzechów laskowych

Krem czekoladowy
  • 240ml mleka
  • 120g cukru
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 180g masła

Masa śliwkowa
  • 240g suszonych śliwkek bez pestek
  • 150ml wódki
  • 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
  • 2 krople aromatu rumowego

Nasączenie
  • 150ml wody
  • cała wódka od śliwek
  • 1 łyżka cukru

Dekoracja
  • 2 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady
  • 16 orzechów laskowych

Tort  „Pijana śliwka” - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej mleczną i gorzką czekoladę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wlać przestudzoną roztopioną czekoladę, a następnie dodawać po jednym jajku. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wówczas wsypać zmielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pieczenie:
Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone. Wystudzić w formie. Zimne przekroić w poziomie na dwa krążki ścinając wcześniej lekko wyrośnięty,  trochę twardy wierzch, który będzie potrzebny do obsypania tortu.

Przygotowanie masy na bezę orzechową: Ubić białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać porcjami cukier kryształ. Ucierać do momentu aż piana stanie się bardzo sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści. W osobnym naczyniu wymieszać cukier puder  ze zmielonymi orzechami. Dodać w trzech porcjach do ubitych białek mieszając delikatnie szpatułką po każdym dodaniu. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą gładką końcówką o średnicy 10mm. 

Pieczenie bezy:
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 22cm. Odwrócić papier stroną zarysowaną do dołu. Zaczynając od środka wypełnić masą narysowane na papierze koło.  Blachę wstawić do nagrzanego do 110°C piekarnika. Włączyć termoobieg i suszyć bezę około 1,5 godziny. Po całkowitym ostudzeniu delikatnie zdjąć bezę z papieru do pieczenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego:
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń czekoladowy.
Gotowy krem podzielić na trzy części.

Przygotowanie masy śliwkowej:
Suszone śliwki zalać wódką z dodatkiem aromatu rumowego i odstawić na kilka godzin. Następnie odsączyć na sicie, pokroić w paseczki i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Odzyskany alkohol zachować. Masę podzielić na pół.

Przygotowanie syropu do nasączenia:
Zagotować  wodę z cukrem. Po około pięciu minutach zestawić z ognia i wystudzić. Zimny syrop wymieszać z wódką od śliwek.

Montaż:
Układać na paterze poszczególne elementy tortu w następnej kolejności:
- biszkopt czekoladowy nasączony połową ponczu
- masa śliwkowa
- krem czekoladowy
- beza orzechowa
- krem czekoladowy
- masa śliwkowa
- biszkopt czekoladowy
Górny biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Resztą kremu czekoladowego posmarować wierzch i boki tortu.

Dekoracja:
Odciętą górkę biszkoptu pokruszyć i obsypać nią boki tortu. Wierzch udekorować roztopioną czekoladą i orzechami laskowymi.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

16 komentarze:

  1. Fenomenalne zdjęcia. Aż chciałoby się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za tak budującą ocenę moich zdjęć :) a co się tyczy próbowania to niestety już nie ma czego, wszystko zjedzone :)

      Usuń
  2. Już zapisałam do zrobienia. Obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. w jakiej temperaturze należy suszyć bezę? ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 110°C, już poprawiłam w przepisie :) przepraszam za ten błąd :)

      Usuń
    2. dziękuję! Wesołych Świąt! ania

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie czy orzechy mielimy drobno na mąke??Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie co do kremu🙂tam idzie maka zwykła?A nie ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję mąkę pszenną ale można dać ziemniaczaną :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ