Zamiast klasycznego biszkoptu jest mocno czekoladowe ciasto i beza orzechowa w środku. Tort jest przełożony masą z powideł śliwkowych i suszonych śliwek moczonych w wódce z dodatkiem aromatu rumowego. Można oczywiście użyć też rumu, ale tort nie będzie miał wówczas takiego aromatu. Zdecydowanie polecam jednak wódkę i olejek rumowy. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.
ILOŚĆ PORRCJI - 14
Tort „Pijana śliwka” - składniki
Tort „Pijana śliwka” - składniki
Ciasto czekoladowe
- 3 jajka
- 75g cukru
- 95g masła
- 75g mąki pszennej
- 75g zmielonych orzechów laskowych
- 190g mlecznej czekolady
- 75g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza orzechowa
- 75g białka jaj
- 75g cukru
- 75g cukru pudru
- 75g zmielonych orzechów laskowych
Krem czekoladowy
- 240ml mleka
- 120g cukru
- 3 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 180g masła
Masa śliwkowa
- 240g suszonych śliwkek bez pestek
- 150ml wódki
- 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
- 2 krople aromatu rumowego
Nasączenie
- 150ml wody
- cała wódka od śliwek
- 1 łyżka cukru
Dekoracja
- 2 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady
- 16 orzechów laskowych
Tort „Pijana śliwka” - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej mleczną i gorzką czekoladę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wlać przestudzoną roztopioną czekoladę, a następnie dodawać po jednym jajku. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wówczas wsypać zmielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczenie:
Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone. Wystudzić w formie. Zimne przekroić w poziomie na dwa krążki ścinając wcześniej lekko wyrośnięty, trochę twardy wierzch, który będzie potrzebny do obsypania tortu.
Przygotowanie masy na bezę orzechową: Ubić białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać porcjami cukier kryształ. Ucierać do momentu aż piana stanie się bardzo sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści. W osobnym naczyniu wymieszać cukier puder ze zmielonymi orzechami. Dodać w trzech porcjach do ubitych białek mieszając delikatnie szpatułką po każdym dodaniu. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą gładką końcówką o średnicy 10mm.
Pieczenie bezy:
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 22cm. Odwrócić papier stroną zarysowaną do dołu. Zaczynając od środka wypełnić masą narysowane na papierze koło. Blachę wstawić do nagrzanego do 110°C piekarnika. Włączyć termoobieg i suszyć bezę około 1,5 godziny. Po całkowitym ostudzeniu delikatnie zdjąć bezę z papieru do pieczenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń czekoladowy.
Gotowy krem podzielić na trzy części.
Przygotowanie masy śliwkowej:
Suszone śliwki zalać wódką z dodatkiem aromatu rumowego i odstawić na kilka godzin. Następnie odsączyć na sicie, pokroić w paseczki i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Odzyskany alkohol zachować. Masę podzielić na pół.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Przygotowanie masy śliwkowej:
Suszone śliwki zalać wódką z dodatkiem aromatu rumowego i odstawić na kilka godzin. Następnie odsączyć na sicie, pokroić w paseczki i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Odzyskany alkohol zachować. Masę podzielić na pół.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Zagotować wodę z cukrem. Po około pięciu minutach zestawić z ognia i wystudzić. Zimny syrop wymieszać z wódką od śliwek.
Montaż:
Układać na paterze poszczególne elementy tortu w następnej kolejności:
- biszkopt czekoladowy nasączony połową ponczu
- masa śliwkowa
- krem czekoladowy
- beza orzechowa
- krem czekoladowy
- masa śliwkowa
- biszkopt czekoladowy
Górny biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Resztą kremu czekoladowego posmarować wierzch i boki tortu.
Dekoracja:
Odciętą górkę biszkoptu pokruszyć i obsypać nią boki tortu. Wierzch udekorować roztopioną czekoladą i orzechami laskowymi.
Dekoracja:
Odciętą górkę biszkoptu pokruszyć i obsypać nią boki tortu. Wierzch udekorować roztopioną czekoladą i orzechami laskowymi.
Tort „Pijana śliwka” - podobne przepisy
> Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami
> Staroświecki tort piernikowy z marcepanem
> Tort orzechowy z kremem truflowym
> Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkowa i kremem kokosowym
Smacznego :)
Aronia
Fantastyczny!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńFenomenalne zdjęcia. Aż chciałoby się spróbować:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za tak budującą ocenę moich zdjęć :) a co się tyczy próbowania to niestety już nie ma czego, wszystko zjedzone :)
Usuńrewelacyjny!!!!
OdpowiedzUsuńJuż zapisałam do zrobienia. Obłędny!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki i pięknie podany! :)
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze należy suszyć bezę? ania
OdpowiedzUsuń110°C, już poprawiłam w przepisie :) przepraszam za ten błąd :)
Usuńdziękuję! Wesołych Świąt! ania
UsuńWygląda niesamowicie! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńdziekuję :) upiecz koniecznie :)
UsuńMam pytanie czy orzechy mielimy drobno na mąke??Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńMam pytanie co do kremu🙂tam idzie maka zwykła?A nie ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńJa daję mąkę pszenną ale można dać ziemniaczaną :)
Usuń