To już niemal tradycja, że zawsze napiekę za dużo pierniczków na święta i potem sporo ich zostaje. Najczęściej te bez polewy czekoladowej i lukru. Można je więc z łatwością powtórnie wykorzystać. W ubiegłych latach były to: tort z pierników, przekładaniec z pierniczków, tiramisu i trufle piernikowe.
Dziś wykorzystałam część do przygotowania deseru. Oprócz pierniczków znalazły się w nim trufle w czekoladzie firmy Wawel, które wprost uwielbiam , serek mascarpone z jogurtem greckim, brzoskwinie z puszki i likier pomarańczowy. Najlepiej przygotować go 2-3 godziny wcześniej, aby wszystkie aromaty ładnie się ze sobą połączyły.
Deser piernikowo - truflowy z brzoskwiniami i mascarpone-przepis
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka trzcinowego cukru pudru
- 5 łyżek syropu brzoskwiniowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 trufle w czekoladzie
- 2 połówki brzoskwiń z syropu
- 16 pierniczków
W misce wymieszać serek mascarpone z jogurtem greckim, trzcinowym cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu brzoskwiniowego.
Połamać na kawałki pierniczki, a trufle drobno posiekać. Pozostały syrop brzoskwiniowy połączyć z likierem pomarańczowym. Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń podzielić na pół. Na dno szklanych pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Skropić je mieszaniną syropu brzoskwiniowego z likierem pomarańczowym. Posypać posiekanymi truflami i przykryć warstwą masy serowo-jogurtowej. Czynność powtórzyć. Połówki brzoskwiń pokroić w kostkę i udekorować nimi deser. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Deser piernikowo-truflowy z brzoskwiniami i mascarpone-podobne przepisy
> Deser brzoskwiniowy
> Sernik brzoskwiniowy na zimno
> Tort makowy z brzoskwiniami
> Schab w brzoskwiniach
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam tu wchodzić i patrzeć na te pyszne kompozycje :)
OdpowiedzUsuńNatalio taki komentarz to miód na moje serce :) Dziękuję i zapraszam:)
Usuń