Sobota w moim mieście jest dniem targowym, a to oznacza mnóstwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Dziś szczególnie urzekły mnie brzoskwinie. Słodziutkie i soczyste zachęcały do kupna. Większość została od razu zjedzona na surowo, ale udało mi się część zachować i przygotować z nich lekki, zdrowy deser, który z powodzeniem może też zastąpić drugie śniadanie. Do jego przygotowania wykorzystałam miedzy innymi otręby granulowane KUPIEC ze śliwkami, ponieważ z brzoskwiniami nie ma, a szkoda. Mają one dość wyrazisty smak więc jeśli to komuś przeszkadza może użyć tych o smaku truskawkowym.
Deser brzoskwiniowy-przepis
Składniki na 2 porcje:
- 1 jogurt grecki o poj. 340ml
- 3 świeże brzoskwinie (mogą być też ze słoika)
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek otrąb granulowanych ze śliwkami
- 1 podpłomyk o smaku jogurtowo-brzoskwiniowym
Jedną brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić na kawałki i zmiksować. Dodać jogurt, cukier puder i dokładnie wymieszać. Pozostałe brzoskwinie pokroić w kostkę. Przygotować dwa naczynia. Układać warstwami naprzemiennie: jogurt, otręby i pokrojone brzoskwinie. Wierzchnią warstwę powinien stanowić jogurt. Ozdobić kawałkami brzoskwini, listkami mięty i trójkątami wyciętymi z podpłomyka.
Podawać od razu.
Deser brzoskwiniowy-podobne przepisy
> Deser piernikowo-truflowy z brzoskwiniami i mascarpone
> Tort makowy z brzoskwiniami
> Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami
> Sernik brzoskwiniowy na zimno
> Tort brzoskwiniowy
Smacznego :)
Aronia
Zdrowy i smaczny deser. :)
OdpowiedzUsuńlubię i otręby i brzoskwinie :)
OdpowiedzUsuńjaki prosty i efektowny zarazem, ach!
OdpowiedzUsuńOtręby są pycha i dobrze wpływają na linie... :)
OdpowiedzUsuń