Aromatyczna, pyszna i rozgrzewająca kawa, odpowiednia w sam raz na takie zimowe dni. Do jej udekorowania wykorzystałam bitą śmietankę cappuccino, która została mi z wczorajszego deseru, ale może też być zwykła bita śmietana lub śmietanka kokosowa dla osób z nietolerancją laktozy.
Kawa pomarańczowa-przepis
Składniki na 2 filiżanki
- 400ml gorącej kawy z ekspresu
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki bitej śmietany
- szczypta cynamonu
- smażona skórka pomarańczowa
Do gorącego naparu z kawy dodać startą czekoladę, cukier i likier pomarańczowy. Dokładnie wymieszać, żeby czekolada i cukier się rozpuściły. Przelać do filiżanek. Nałożyć na wierzch bitą śmietankę, oprószyć ją mgiełką cynamonu i udekorować smażoną skórką pomarańczową.
Kawa pomarańczowa-podobne przepisy
> Kawa piernikowa> Mrożona kawa miętowo-malinowa
> Mleczny koktajl kawowo-bananowy
Smacznego :)
Aronia
Witam, Dziś ostatni dzień konkursu, w którym do wygrania kosz pełen zakupów. Zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
OdpowiedzUsuńhttp://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/
dziękuję, zgłosiłam swoje zdjęcie :)
UsuńWedług mnie najlepszy aromat i smak ma kawa z Etiopii. Bardzo lubię kawę i właśnie z tamtych rejonów smakuje mi najbardziej.
OdpowiedzUsuń