W piątek kurier dostarczył mi świeżą porcję francuskich serów. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend na różne sposoby, wykorzystując w pierwszej kolejności te najbardziej „aromatyczne”. Trzymam je w lodówce, która stoi w piwnicy. Gdy tylko wchodzę na schody prowadzące do niej już je czuję, a dzielą mnie od nich dwie pary zamkniętych drzwi. Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale wysłać chłopców po jakiś słoik z przetworami do piwnicy jest w tym czasie rzeczą raczej niemożliwą. Nie przychodzą też do kuchni gdy robimy sobie z mężem ucztę serową. Jest to też jakiś sposób aby mieć chwilę tylko dla siebie.
Na pierwszy ogień poszedł Fromage du Curé affine au Muscadet. Ser dojrzewający o szorstkiej, wilgotnej, pomarańczowej skórce i miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę je zawinięte w folię aluminiową przez około 1,5 godziny. Do przygotowania takiej sałatki można użyć również innego sera dojrzewającego typu Brie i Camember.
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera-przepis
Składniki dla 2 osób:
- 4 garście roszponki
- 1 pieczony burak
- 4 łyżki startego sera Fromage du Curé affine au Muscadet
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musu malinowego
- 2 łyżki oliwy cytrynowej
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Roszponkę
opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty. Zdjąć skórkę z pieczonego
buraka, przekroić go na cztery części i pokroić w plasterki. Skrobaczką
do jarzyn zeskrobać wiórki sera. Przygotować dwa talerze. Ułożyć na nich
roszponkę i plasterki pieczonego buraka. Posypać wiórkami startego
sera i posiekanymi orzechami włoskimi. Wymieszać ocet winny, mus
malinowy i oliwę cytrynową. Przyprawić szczyptą soli i świeżo zmielonym
białym pieprzem. Skropić oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Polać sałatkę. Odstawić na pół godziny aby smaki się przegryzły.
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz