Z wszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe.
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami-przepis
Składniki dla 2 osób:
- 300g gęsiej wątróbki
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 3 łyżki smalcu gęsiego lub klarowanego masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Wątróbkę dokładnie umyć, usunąć błony i tłuszcz, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka przeciąć na cztery części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
Na
patelni rozgrzać 1łyżkę smalcu. Wsypać cukier i
podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skarmelizuje. Wsypać cebulę i
jabłka. Smażyć 10 minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni
roztopić pozostały smalec. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być
zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z karmelizowaną cebulą i jabłkami.
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Gęsich wątróbek jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie,
pozdrawiam :)