Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami.
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami-przepis
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże cebule
- 3 średniej wielkości pieczarki
- 100g ugotowanego brązowego ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki klarowanego masła
- szczypta suszonego rozmarynu
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Obrane
cebule obgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
liści laurowych. Wyjąć, osączyć i wystudzić. Ostrym nożem ściąć czubki i
przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ. Ułożyć w naczyniu do zapiekania
posmarowanym masłem. Posypać w środku solą i rozmarynem.
Obrać
pieczarki i pokroić w drobną kostkę. W taką samą kostkę pokroić
wydrążony miąższ cebuli. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić pokrojone
pieczarki i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku.
Krótko obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać ryż,
podsmażone pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, starty parmezan i
roztrzepane jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie
wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić zblanszowane cebule. Na
każdej położyć grudkę masła. Piec w temp. 200°C przez 30
minut.
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Ciekawe te cebulki, pysznie wyglądają. Zjadłabym na obiad, :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie! Chętnie przygotuję podobne, zainspirowana Twoimi ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój przepis Cię zainspirował :)
Usuń