Pisałam już tu kiedyś, że moimi ulubionymi cukierkami są Trufle czekoladowe firmy Wawel. Przygotowałam z nimi nawet kiedyś deser piernikowy. Uwielbiam ich smak i ten rumowy aromat.
Kilka dni temu zakupiłam sporą ich ilość i postanowiłam przygotować z nimi sernik, w ramach trwającej na Mikserze akcji.
To był świetny pomysł. Jedzenie tego sernika to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wiem, wiem przy poprzednim serniku też rozpływałam się w zachwytach. Ale wierzcie mi oba są obłędne. Nie wiem, któremu z nich dałabym palmę pierwszeństwa. Oba mają podobny spód z tym, że w tym dodatkowo dodałam do ciasta zmielone orzechy laskowe. Są one również obecne w masie serowej, delikatnie wyczuwalne, bo zmieliłam je bardzo drobno i przesiałam jeszcze przez sito. Aby masa po upieczeniu nie była zbyt mazista i ser dał się dobrze kroić dodałam do masy serowej trochę żelatyny w proszku. Ale jeśli lubicie takie maziste to możecie ją pominąć. Sernik jak na truflę przystało oblany jest polewą czekoladową i ozdobiony karmelizowanymi orzechami laskowymi. Pomysł na dekorację zaczerpnęłam z bloga Joanny Domowe-Wypieki . Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać skomplikowane, to takie nie jest. Robiłam ją po raz pierwszy i od razu się udało.
To był świetny pomysł. Jedzenie tego sernika to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wiem, wiem przy poprzednim serniku też rozpływałam się w zachwytach. Ale wierzcie mi oba są obłędne. Nie wiem, któremu z nich dałabym palmę pierwszeństwa. Oba mają podobny spód z tym, że w tym dodatkowo dodałam do ciasta zmielone orzechy laskowe. Są one również obecne w masie serowej, delikatnie wyczuwalne, bo zmieliłam je bardzo drobno i przesiałam jeszcze przez sito. Aby masa po upieczeniu nie była zbyt mazista i ser dał się dobrze kroić dodałam do masy serowej trochę żelatyny w proszku. Ale jeśli lubicie takie maziste to możecie ją pominąć. Sernik jak na truflę przystało oblany jest polewą czekoladową i ozdobiony karmelizowanymi orzechami laskowymi. Pomysł na dekorację zaczerpnęłam z bloga Joanny Domowe-Wypieki . Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać skomplikowane, to takie nie jest. Robiłam ją po raz pierwszy i od razu się udało.
ILOŚĆ PORCJI - 12
Sernik „Czekoladowa trufla” z orzechami - składniki
Ciasto na spód
- 100g mąki pszennej
- 70g masła
- 1 łyżka kakao
- 40g cukru
- 35g zmielonych orzechów laskowych
Masa serowa
- 450g serka śmietankowego w temp. pokojowej
- 200g trufli czekoladowych Wawel
- 200g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 50g drobno zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Polewa
- 100g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Dekoracja
- 15 całych orzechów laskowych
- 65g cukru
Sernik „Czekoladowa trufla” z orzechami - wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Roztopić w małym rondelku masło.
Wsypać do miski mąkę, kakao, zmielone orzechy i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Wlać roztopione masło i ponownie wymieszać tym razem łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy. Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć do dna.
Przygotowanie masy serowej:
Pokroić trufle na małe kawałki.
Do rondelka wlać śmietankę kremową. Wsypać pokrojone trufle. Postawić na maleńkim płomyku gazu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
Utrzeć mikserem ser z cukrem pudrem, i kaszą manną na gładką masę. Cały czas ucierając wlać cienkim strumieniem masę truflową. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając każdorazowo przed dodaniem następnego. Na końcu dodać zmielone orzechy i żelatynę w proszku. Ponownie wszystko wymieszać.
Pieczenie:
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Wziąć dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę i docisnąć folię do boków tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut.
Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C.Wylać masę serową na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić jeszcze w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika. Ostrym nożem delikatnie oddzielić sernik od ścianki tortownicy (tylko samą górną krawędź) aby równomiernie opadł i wystudzić w formie. Zimny wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotowanie polewy:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Dokładnie wymieszać.
Dekoracja:
Orzechy laskowe umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Gdy skórka na orzechach popęka wyjąć je. U mnie to trwało ok. 6 minut. Przesypać orzechy na ściereczkę. Zawinąć i pocierać orzechy o siebie aby skórka się otarła.
Przygotowanie polewy:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Dokładnie wymieszać.
Dekoracja:
Orzechy laskowe umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Gdy skórka na orzechach popęka wyjąć je. U mnie to trwało ok. 6 minut. Przesypać orzechy na ściereczkę. Zawinąć i pocierać orzechy o siebie aby skórka się otarła.
Każdy orzech nabić na wykałaczkę. Ostrożnie aby nie popękały.
Położyć na stole arkusz papieru. Ustawić na nim kawałek styropianu i przytwierdzić go do stołu aby był stabilny.
W rondelku z grubym dnem roztopić cukier, a następnie skarmelizować na jasnobrązowy kolor, uważając przy tym aby cukier się nie przypalił. Nabite na wykałaczki orzechy zanurzać w karmelu, a następnie wbijać wykałaczki w styropian. Pozostawić aby karmel całkowicie zastygł.
Na dwie godziny przed dekoracją wyjąć sernik z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Przełożyć sernik na kratę kuchenną. Polać przygotowaną polewą. Udekorować przygotowanymi wcześniej orzechami. Pozostawić na kracie do momentu zastygnięcia polewy, a następnie przełożyć na paterę.
Sernik „Czekoladowa trufla” z orzechami - podobne przepisy
> Sernik czekoladowo-malinowy
> Sernik czekoladowy z wiśniami
> Sernik potrójnie czekoladowy
> Sernik czekoladowy
Smacznego :)
Aronia
Przepiękny.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTe Twoje serniki są zawsze takie piękne i zjawiskowe! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że Ci się podobają :)
UsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek.
Pozdrawiam
Dawno nie zaglądałam do kuchni, nie wiem czy jeszcze moi panowie coś zostawili :)
UsuńAz mi slow zabraklo....niesamowicie piekny...
OdpowiedzUsuńRozkosz dla oczu i na pewno dla podniebienia :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! :)
OdpowiedzUsuńo mamuniu ale genialny!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńSernik wygląda przecudownie ! Mamy chyba podobne gusta kulinarne, bo też uwielbiam te cukierki, a w połączeniu z sernikiem to po prostu brak mi słów.
Gratuluję inwencji twórczej.
Pyszności :-)
Dziękuję :) zachęcam do wypróbowania tego przepisu :) Naprawdę warto :)
UsuńWow! Arcydzieło! Przepiękny jest. Też robię sernik do tego konkursu, ale nie zdziwiłabym się, gdybyś to ty zgarnęła tę nagrodę ;-) Zakochałam się w tym Twoim ciachu :-)
OdpowiedzUsuńbędzie trudno wygrać :) strasznie silna konkurencja :) trzeba jednak próbować, a nuż się uda :) Życzę powodzenia :)
UsuńSzkoda, że nie wygrałaś. Kibicowałam Ci mocno! Będę do Ciebie zaglądała, bo pieczesz prawdziwe dzieła sztuki!
OdpowiedzUsuńTo bardzo miło z Twojej strony, że mi kibicowałaś :) Też bardzo żałuję bo KA jest moim marzeniem od dawna, ale to nie osłabi mojego zapału do tworzenia kolejnych wypieków. Zapraszam więc do częstych odwiedzin :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmakował też nieziemsko :)
Usuń