Niezwykle soczysta, pełna zdrowych składników babka, idealna do filiżanki naszej ulubionej herbaty. Pachnąca cudnie cynamonem przywołała świąteczne wspomnienia. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z jej upieczeniem, przecież nosiłam się z tym zamiarem od dość dawna. Zachwyciła nawet moich wybrednych synów.
ILOŚĆ PORCJI - 16
Babka marchewkowa z orzechami laskowymi-składniki
Karmelizowane orzechy
- 25g posiekanych orzechów laskowych
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wody
Ciasto
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych (bez skórki)
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Lukier
- 1 szklanka trzcinowego cukru pudru
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
Babka marchewkowa z orzechami laskowymi-wykonanie
Przygotowanie karmelizowanych orzechów:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i płyn zacznie wrzeć. Gotować do momentu gdy syrop nabierze bursztynowego koloru. Wsypać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Zostawić do wystudzenia. Następnie połamać na małe kawałki, włożyć do foliowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta.
Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem i olejem rzepakowym. Przesiać do masy w dwóch porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Następnie dodać starta marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie wszystko wymieszać.
Pieczenie:
Formę do babki z kominkiem o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną. Zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie lukru:
Pieczenie:
Formę do babki z kominkiem o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną. Zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie lukru:
Utrzeć trzcinowy cukier puder z jogurtem naturalnym na gładką masę aby nie było grudek. Lukier powinien być dość gęsty, ale jednocześnie lejący. Polać nim wystudzoną babkę i obsypać karmelizowanymi orzechami.
Babka marchewkowa z orzechami laskowymi -podobne przepisy
> Babka czekoladowo -orzechowa
> Baba serowa z czekoladą
> Wielkanocna baba migdałowa
> Babka czekoladowa z bakaliami
Smacznego :)
Aronia
świetny przepis, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła :) to mój pierwszy wypiek z marchewką i na pewno nie ostatni :)
Usuń