Bardzo soczysta i aromatyczna babka, doskonała na nasz wielkanocny stół. Sekretem jej udanego wypieku jest dobre jakościowo masło i bardzo drobno zmielone migdały. Można to zrobić w młynku, rozdrabniaczu lub malakserze. Warunek jest jeden – migdały muszą być dobrze wysuszone. Najlepiej sparzyć je i obrać z łupiny dwa dni wcześniej. Następnie rozłożyć na papierowym ręczniku i zostawić do wyschnięcia. W międzyczasie można je pomieszać i przełożyć na suchy ręcznik.
Wielkanocna baba migdałowa-przepis
Składniki: okrągła forma z kominkiem φ20cm
- 250g mąki
- 250g masła
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- 150g zmielonych migdałów
- 25ml likieru migdałowego „Amaretto”
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stopionego masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
Utrzeć masło z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać likier migdałowy i wsypać zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać.
Przy pomocy pędzelka wysmarować starannie formę do pieczenia. Oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i piec ok. 75 minut w temp. 180°C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Odczekać 10 minut i wyrzucić babkę na kratę kuchenną do wystudzenia.
Do dekoracji:
- 2 opakowania białej polewy czekoladowej
- 2 łyżki stopionej mlecznej czekolady
- kolorowe drażetki
Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu. Polać wystudzone ciasto. Udekorować kolorowymi drażetkami i mleczną czekoladą.
Wielkanocna baba migdałowa-podobne przepisy
Smacznego!
Aronia
Poproszę jeden kawałek!:D
OdpowiedzUsuńIle mąki, pisze "wymieszać mąkę z proszkiem" ale nie podano ilości.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, już poprawiam. Mąki potrzeba 250g.
UsuńPiękna babka..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńodpowiednia na następne Święta.
OdpowiedzUsuńczy wyjdzie też w zwykłej formie do babek nie takie okrągłe tylko takich noemlanych?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że wyjdzie.
Usuń