Baba serowa z czekoladą


    
    W tym roku zrobiłam sobie znacznie dłuższą przerwę od blogowania niż zazwyczaj. Wszystko dlatego, że okres przedświąteczny mocno dał mi w kość. Po świętach też nie było lepiej. Nazbierało się sporo zaległych spraw. Trzeba to było wszystko jakoś ogarnąć i zregenerować siły. Znaleźć miejsce na świąteczne prezenty, poświęcić trochę czasu rodzinie, spotkać się z przyjaciółmi, wybrać na zakupy i do kina. W końcu przecież poza kuchnią i blogiem istnieje inny świat. Dość jednak leniuchowania. Pora wrócić do codziennej rzeczywistości.
Na pierwszy przepis w tym roku wybrałam bardzo proste ciasto, z którym każdy bez problemu sobie poradzi. Po ciężkich świątecznych kremowych ciastach zatęskniliśmy za czymś lżejszym. Tym bardziej, że przecież mamy karnawał i bez pączków się nie obędzie.
Przepis na tę serową babkę znalazłam  tutaj.  Piekłam ją dwukrotnie. Pierwszy raz w wersji oryginalnej,  drugi raz nieco  modyfikując. Rodzina zgodnie orzekła, że druga wersja jest zdecydowanie lepsza i taką podaję. Autorka przepisu piekła to ciasto w większej tortownicy. Ja jednak chciałam mieć wysoką babkę. Użyłam więc małej i podwyższyłam jej brzegi papierem do pieczenia.




ILOŚĆ PORCJI - 12                                                                                                           INSPIRACJA

Baba serowa z czekoladą - składniki

  • 3 jajka
  • 180g cukru
  • 300g serka ricotta
  • 150g stopionego masła
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekoladowych kropelek do zapiekania
  • cukier puder do posypania

Baba serowa z czekoladą - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Utrzeć serek z cukrem. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać kolejno po całym jajku. Następnie wlać przestudzone roztopione masło. Po wymieszaniu składników wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze wszystko przez chwilę. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki (może też być posiekana czekolada) i ponownie wymieszać.

Przygotowanie formy do pieczenia:
Tortownicę z kominkiem o średnicy 20cm wysmarować dokładnie masłem. Przyciąć pasek papieru do pieczenia o szerokości 12cm i długości równej obwodowi tortownicy. Wyłożyć nim wewnętrzną ściankę tortownicy. Dno i kominek posypać bułką tartą. Można oczywiście użyć większej tortownicy. Nie będzie wtedy konieczności podwyższania jej ścianek, ale ciasto będzie niższe.

Pieczenie:
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła. Na patyczku może być roztopiona czekolada, ale nie może być śladów surowego cista. Zostawić w formie na 10 minut po czym wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

COMMENTS

20 komentarze:

  1. Piękna!
    I musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja skubnęłam tylko kawałeczek z uwagi na gluten, ale moja rodzina jest nią zachwycona :)

      Usuń
  2. Ależ dostojna! :) Nie piekłam jeszcze ciasta z ricottą, jestem jej bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to też pierwszy wypiek z tym serkiem. Wrażenia bardzo pozytywne :)

      Usuń
  3. Wygląda genialnie. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowa! Wysoka, dostojna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz zaczęłam gustować w wysokich babkach :)

      Usuń
  5. Bardzo mi się podoba:-) I ciekawy serowy dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ