W tym roku zrobiłam sobie znacznie dłuższą przerwę od blogowania niż zazwyczaj. Wszystko dlatego, że okres przedświąteczny mocno dał mi w kość. Po świętach też nie było lepiej. Nazbierało się sporo zaległych spraw. Trzeba to było wszystko jakoś ogarnąć i zregenerować siły. Znaleźć miejsce na świąteczne prezenty, poświęcić trochę czasu rodzinie, spotkać się z przyjaciółmi, wybrać na zakupy i do kina. W końcu przecież poza kuchnią i blogiem istnieje inny świat. Dość jednak leniuchowania. Pora wrócić do codziennej rzeczywistości.
Na pierwszy przepis w tym roku wybrałam bardzo proste ciasto, z którym każdy bez problemu sobie poradzi. Po ciężkich świątecznych kremowych ciastach zatęskniliśmy za czymś lżejszym. Tym bardziej, że przecież mamy karnawał i bez pączków się nie obędzie.
Przepis na tę serową babkę znalazłam tutaj. Piekłam ją dwukrotnie. Pierwszy raz w wersji oryginalnej, drugi raz nieco modyfikując. Rodzina zgodnie orzekła, że druga wersja jest zdecydowanie lepsza i taką podaję. Autorka przepisu piekła to ciasto w większej tortownicy. Ja jednak chciałam mieć wysoką babkę. Użyłam więc małej i podwyższyłam jej brzegi papierem do pieczenia.
Baba serowa z czekoladą - składniki
- 3 jajka
- 180g cukru
- 300g serka ricotta
- 150g stopionego masła
- 250g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g czekoladowych kropelek do zapiekania
- cukier puder do posypania
Baba serowa z czekoladą - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć serek z cukrem. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać kolejno po całym jajku. Następnie wlać przestudzone roztopione masło. Po wymieszaniu składników wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze wszystko przez chwilę. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki (może też być posiekana czekolada) i ponownie wymieszać.
Przygotowanie formy do pieczenia:
Tortownicę z kominkiem o średnicy 20cm wysmarować dokładnie masłem. Przyciąć pasek papieru do pieczenia o szerokości 12cm i długości równej obwodowi tortownicy. Wyłożyć nim wewnętrzną ściankę tortownicy. Dno i kominek posypać bułką tartą. Można oczywiście użyć większej tortownicy. Nie będzie wtedy konieczności podwyższania jej ścianek, ale ciasto będzie niższe.
Pieczenie:
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła. Na patyczku może być roztopiona czekolada, ale nie może być śladów surowego cista. Zostawić w formie na 10 minut po czym wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie formy do pieczenia:
Tortownicę z kominkiem o średnicy 20cm wysmarować dokładnie masłem. Przyciąć pasek papieru do pieczenia o szerokości 12cm i długości równej obwodowi tortownicy. Wyłożyć nim wewnętrzną ściankę tortownicy. Dno i kominek posypać bułką tartą. Można oczywiście użyć większej tortownicy. Nie będzie wtedy konieczności podwyższania jej ścianek, ale ciasto będzie niższe.
Pieczenie:
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła. Na patyczku może być roztopiona czekolada, ale nie może być śladów surowego cista. Zostawić w formie na 10 minut po czym wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Aronia
Idealna do kubka herbaty:)
OdpowiedzUsuńi do kawusi też :)
UsuńBardzo kusząca propozycja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam upiec, nie pożałujesz :)
UsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńI musi być smaczna :)
Ja skubnęłam tylko kawałeczek z uwagi na gluten, ale moja rodzina jest nią zachwycona :)
UsuńJest moja😀
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę :)
UsuńKusząco wygląda, oj kusząco:)))
OdpowiedzUsuńTo nie ma innego wyjścia tylko upiec :)
UsuńAleż dostojna! :) Nie piekłam jeszcze ciasta z ricottą, jestem jej bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńU mnie to też pierwszy wypiek z tym serkiem. Wrażenia bardzo pozytywne :)
UsuńWygląda genialnie. Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńJak upieczesz daj znać czy Ci smakowała :)
UsuńFajowa! Wysoka, dostojna...
OdpowiedzUsuńTeraz zaczęłam gustować w wysokich babkach :)
UsuńBardzo mi się podoba:-) I ciekawy serowy dodatek :-)
OdpowiedzUsuńDzięki niemu baba nie jest sucha :)
UsuńZnakomita! :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń