Moja wariacja na temat bardzo popularnego i lubianego tortu „Czarny Las”. Wszystkie podstawowe składniki czyli wiśnie, likier wiśniowy i czekolada są w nim obecne, tylko zamiast ciemnej czekolady jest biała, a zamiast ciemnego biszkoptu jasny. To ukłon w stronę tych co mają alergię na kakao. Zrezygnowałam też z klasycznej bitej śmietany i przełożyłam tort moim ulubionym ostatnio kremem z serka śmietankowego i białej czekolady, takim samym jak w cieście czekoladowym z żurawiną .
ILOŚĆ PORCJI - 14
Tort „Biały Las” - składniki
Tort „Biały Las” - składniki
Biszkopt:
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 4 białka
- 100g cukru
- 120g mąki pszennej tortowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia:
- 100ml wody
- 100g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki likieru wiśniowego
Wiśnie:
- 400g wiśni (u mnie mrożone)
- 150g cukru
- 4 łyżki wody
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej (płaskiej)
Krem z białej czekolady:
- 700g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
- 350g białej czekolady
Dekoracja:
- 100g płatków czekoladowych z białej czekolady
- wisienka koktajlowa
Tort „Biały Las” - wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Żółtka i całe jajko utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać pozostały cukier i dalej ubijać aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodać ją do masy żółtkowej i delikatnie połączyć trzepaczką rózgową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Ponownie wszystko ostrożnie wymieszać
Pieczenie:
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 30 minut w temp. 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekł. Wystudzić w formie ustawionej na kracie kuchennej. Zimny przeciąć w poziomie na trzy części.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Pieczenie:
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 30 minut w temp. 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekł. Wystudzić w formie ustawionej na kracie kuchennej. Zimny przeciąć w poziomie na trzy części.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Wlać do rondelka wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut. Zestawić do wystudzenia. Do zimnego syropu wlać likier wiśniowy i wymieszać.
Przygotowanie wiśni:
Przygotowanie wiśni:
Wymieszać rozmrożone wiśnie z cukrem. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3 minut. Odsączyć na sicie. Odsączone wiśnie z powrotem przełożyć do rondelka. Wlać 100ml odsączonego soku. Dodać rozmieszaną w wodzie skrobię kukurydzianą i ponownie zagotować. Gdy masa zgęstnieje zestawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Utrzeć serek śmietankowy. Nie przerywając ucierania wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Odstawić masę do lodówki aby zgęstniała.
Montaż i dekoracja:
Ułożyć spodni blat biszkoptowy. Skropić go syropem. Posmarować 1/3 kremu. Równomiernie rozłożyć połowę wiśni i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Czynność powtórzyć. Ułożyć ostatni blat. Skropić go likierem. Pozostałym kemem posmarować wierzch i boki tortu. Obsypać płatkami z białej czekolady. Udekorować wisienką koktajlową. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Tort „Biały Las” - podobne przepisy
> Tort Szwarcwaldzki
> Tort Mocca
> Tort czekoladowo-wiśniowy
> Tort jogurtowo-wiśniowy
Smacznego :)
Aronia
wygląda pysznie, świetny pomysł na tort:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńmmm :) wyglada bosko :) moge sie skusic na kawalek?:)
OdpowiedzUsuńależ oczywiście :)
Usuńcudny, cudny, cudny! kocham białą czekoladę :)
OdpowiedzUsuńO mniam, podoba ma się - bardzo lubię takie białe ciasta - są wyjątkowo eleganckie :)
OdpowiedzUsuńElegancki :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za wszystkie komentarze :)
OdpowiedzUsuńBędę piekła to już po raz drugi na urodziny córeczki. Jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńO to cieszę się bardzo :) Wszystkiego najlepszego dla córci :)
Usuń