Truskawki to moje ulubione owoce. Gdy przychodzi na nie sezon mogę je zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Już nie mogę się doczekać własnych z ogródka. Póki co kupuję na straganie bo chcę je maksymalnie wykorzystać. Będzie więc przez najbliższy czas bardzo truskawkowo na blogu. Uwielbiam je w połączeniu z czekoladą. Nie tylko ja zresztą, jak się później okazało, bo ciasto zniknęło błyskawicznie.
Czekoladowe Brownie świetnie się komponuje z truskawkową masą serową. Ciasto jest miękkie i soczyste. Nie za słodkie, jak to zwykle u mnie. Wymaga trochę cierpliwości, ale nie jest trudne do zrobienia. Poradzi z nim sobie bez problemu nawet osoba początkująca w świecie wypieków. Zachęcam do upieczenia właśnie teraz w sezonie truskawkowym. Można je oczywiście zrobić również z mrożonych owoców, ale jednak nie ma to jak jędrne, świeże i pachnące truskawki.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Czekoladowe ciasto truskawkowe - składniki
Czekoladowe ciasto truskawkowe - składniki
Ciasto
- 150ml oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno
- 150g gorzkiej czekolady o zaw. kakao min. 70%
- 135g cukru
- 120g mąki pszennej
- 75g gęstej kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowa
- 150g świeżych truskawek
- 325g serka śmietankowego w temp. pokojowej
- 150g białej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50ml zimnej wody
Dekoracja
- 40g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
- 0,5 łyżeczki oleju rzepakowego
- 15g truskawkowej czekolady do fontann
- 8 świeżych truskawek
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania
Przygotowanie ciasta:
Roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W dużej misce roztrzepać jajka z olejem rzepakowym, kwaśną śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
Pieczenie:
Przełożyć ciasto do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia prostokątnych blaszek o wymiarach 14x28cm. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formach. Ciasto można też upiec w jednej foremce, a po wystudzeniu przekroić w poziomie na dwa blaty.
Przygotowanie masy truskawkowej:
Umyć truskawki, osączyć na sicie i usunąć szypułki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Przelać mus do rondelka, dodać cukier i postawić na małym palniku. Podgrzewać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z 25ml zimnej wody i wlać do gotującej się masy, cały czas mieszając. gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Zestawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu by na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Pieczenie:
Przełożyć ciasto do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia prostokątnych blaszek o wymiarach 14x28cm. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formach. Ciasto można też upiec w jednej foremce, a po wystudzeniu przekroić w poziomie na dwa blaty.
Przygotowanie masy truskawkowej:
Umyć truskawki, osączyć na sicie i usunąć szypułki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Przelać mus do rondelka, dodać cukier i postawić na małym palniku. Podgrzewać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z 25ml zimnej wody i wlać do gotującej się masy, cały czas mieszając. gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Zestawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu by na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żelatynę zalać 25 ml zimnej wody i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek śmietankowy z białą czekoladą i zagęszczonym musem truskawkowym. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżeczkami masy serowej dla wyrównania temperatury a następnie wlać do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszać. Przygotowana masę truskawkową wylać na jeden, pozostawiony w foremce, blat ciasta. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dekoracja:
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Dodać pół łyżeczki oleju rzepakowego w celu jej upłynnienia. Zanurzać w niej truskawki i odkładać na folię aluminiową. Czekolada powinna sięgać mniej więcej do szypułki. Zostawić do zastygnięcia.
Roztopić czekoladę truskawkową. Przelać do foliowego woreczka. Odciąć róg i polać nią czekoladowe truskawki robiąc coś w rodzaju prążków. Zostawić aby czekolada zastygła.
Gotowe ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Udekorować czekoladowymi truskawkami.
Czekoladowe ciasto truskawkowe - podobne przepisy
> Brownie z truskawkami
> Ciasto kokosowo-truskawkowe z migdałowo-orzechową posypką
> Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami
> Placek śliwkowy z migdałami
Smacznego :)
Aronia
Zachwycające :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMmm, musiało smakować bajecznie :) Truskawki i czekolada to wyjątkowo zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńbyło pysznie, rodzina już domaga się powtórki :)
UsuńWitam serdecznie . Mam ogromnąprośbę , bardzo proszę o podpowiedź o jaki serek śmietankowy chodzi . Pozdrawiam Ewa.
OdpowiedzUsuńJa najczęściej używam serka Twój smak z Piątnicy. Tego w płakim pojemniku :)
Usuń