Bledną kolory sierpniowego lata.
Soczysta zieleń pokornie ustępuje miejsca żółciom i czerwieniom.
Słońce coraz niżej na horyzoncie i nie słychać już ptasich kocertów jak dawniej.
W ogrodzie coraz więcej pajęczych nici o poranku,
a na nieco zaschniętych już krzaczkach pomidorów dojrzewają ostatnie owoce...
Soczysta zieleń pokornie ustępuje miejsca żółciom i czerwieniom.
Słońce coraz niżej na horyzoncie i nie słychać już ptasich kocertów jak dawniej.
W ogrodzie coraz więcej pajęczych nici o poranku,
a na nieco zaschniętych już krzaczkach pomidorów dojrzewają ostatnie owoce...
W końcówce wakacji zwożę do domu kosze czerwonych pomidorów
i przerabiam je na przeciery, sosy i ketchupy.
Robię aromatyczne gruszki i ocet jabłkowy.
Zrywam pierwsze kiście słodkich, dojrzałych winogron i zajadam łapczypie.
Wspominam ostatnią sentymentalną podróż i robię zieloną sałatkę na pożegnanie lata...
i przerabiam je na przeciery, sosy i ketchupy.
Robię aromatyczne gruszki i ocet jabłkowy.
Zrywam pierwsze kiście słodkich, dojrzałych winogron i zajadam łapczypie.
Wspominam ostatnią sentymentalną podróż i robię zieloną sałatkę na pożegnanie lata...
ILOŚĆ PORCJI - 2
Sałatka z rukoli, mozarelli, kiwi i ciecierzycy - składniki
- 2 garście rukoli
- 4 liście sałaty masłowej
- 1/2 opakowania sera mozarella mini Galbani
- 1 owoc kiwi
- 4 rzodkiewki
- 50g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta słodkiej papryki
Dressing:
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki miodu
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprzu
Sałatka z rukoli, mozarelli, kiwi i ciecierzycy - wykonanie
Ciecierzycę osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać z oliwą i papryką. Wsypać na rozgrzaną patelnię i smażyć na dużym ogniu kilka minut, co jakiś czas wstrząsając patelnią lub mieszając łopatką. Wystudzić.
Umyć sałatę i rukolę. Osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty). Liście sałaty porwać na małe kawałki. Obrać kiwi. Pokroić razem z rzodkiewką w plasterki. Kulki mozarelli przekroić na pół.
Przygotować dressing z oleju sezamowego, octu jabłkowego, miodu i przypraw.
Przełożyć wszystkie składniki sałatki do miski. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatka z rukoli, mozarelli, kiwi i ciecierzycy - podobne przepisy
> Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii
> Sałatka ze świeżej bazylii, grillowanego ananasa i tortilli
> Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą i kiełkami groszku
Przepis bierze udział w konkursie "Włoska strona lata z Galbani" i zawiera lokowanie produktu.
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz