Ostatnio moim głównym pożywieniem są sałatki i coraz bardziej mi się to podoba. Nie tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie. Mogę go przeznaczyć na spacery i czytanie. Zajadam się nimi na obiad i kolację a moja lodówka pęka w szwach od zieleniny i owoców. Jest zdrowo, kolorowo i pysznie. A ja czuję się pełna energii i lekka jak piórko.
Na dzisiejszy obiad zrobiłam sałatkę z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka z dodatkiem marchewki, natki pietruszki i szczypiorku przyprawioną dresingiem na bazie oleju kujawskiego z czosnkiem, który od niedawna sprzedawany jest w bardzo wygodnych saszetkach.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka - składniki
- 3 szklanki drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 3 gałązki natki pietruszki
- 6 gałązek szczypiorku
- 1 pieczone udko z kurczaka
- 1 saszetka Olej kujawski z czosnkiem
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta trzcinowego cukru pudru
- sól
- pieprz
Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka - wykonanie
Marchewkę
obrać i pokroić na zapałkę. Oberwać piórka z gałązek natki pietruszki.
Szczypiorek pociąć na kawałki o długości około 2cm. Udko kurczaka
pokroić w kostkę o boku 1cm.
Przełożyć wszystkie składniki sałatki do miski. Delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Zawartość
saszetki oleju kujawskiego z czosnkiem wymieszać z octem ryżowym i
trzcinowym cukrem pudrem. Polać sałatkę. Odstawić na pół godziny aby
smaki się przegryzły.
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem" i zawiera lokowanie produktu.
Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka - podobne przepisy
> Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia
> Sałatka makaronowa z brokułami i pomidorami
> Sałatka ryżowa
> Sałatka z pieczonych buraków z awokado i jajkiem
Smacznego!
Aronia
Pyszne połączenie! Sałatka zapowiada się smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie.:)