„Gdy pokochasz miejsce, które nazwiesz domem,
staje się ono czymś więcej niż czterema ścianami,
w których zamknięta jest twoja historia, ale i marzenia na przyszłość.
To azyl, ostoja, jedyny stały, jasny punkt w zmieniającej się ciągle rzeczywistości.
Miejsce, w którym się chronisz, gdy świat dookoła i twoje życie nagle się rozsypują,
do którego wracasz z rosnącą w sercu radością i tęsknotą,
wreszcie z nadzieją, że tam czeka cię bezpieczna przystań"
(Katarzyna Michalak – Dla Ciebie wszystko)
Miejsce gdzie zawsze na gości czeka coś słodkiego...
staje się ono czymś więcej niż czterema ścianami,
w których zamknięta jest twoja historia, ale i marzenia na przyszłość.
To azyl, ostoja, jedyny stały, jasny punkt w zmieniającej się ciągle rzeczywistości.
Miejsce, w którym się chronisz, gdy świat dookoła i twoje życie nagle się rozsypują,
do którego wracasz z rosnącą w sercu radością i tęsknotą,
wreszcie z nadzieją, że tam czeka cię bezpieczna przystań"
(Katarzyna Michalak – Dla Ciebie wszystko)
Miejsce gdzie zawsze na gości czeka coś słodkiego...
Babeczki kopce kreta - składniki
Ciasto:
- 110g mąki
- 20g kakao
- 70g cukru
- 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 8 łyżek oleju
- 4 łyżki śmietanki 18%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
Wypełnienie
- 250ml śmietanki kremowej o zawartości tłuszczu min. 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 25ml zimnej wody
- 20g płatków czekoladowych
- maliny (mogą być mrożone)
Babeczki kopce kreta - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, startą czekoladę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystkie składniki trzepaczką rózgową. Dodać jajko, olej i śmietankę. Ucierać mikserem na średnich obrotach około 3 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Pieczenie:
Pieczenie:
Metalową foremkę do muffinek o gładkich ściankach wysmarować dokładnie masłem. Nie posypywać niczym ścianek foremki, bo po upieczeniu będzie to widać na babeczkach. Wyciąć jedynie z papieru do pieczenia krążki i ułożyć je na dnie każdego wgłębienia tak dla pewności, żeby babeczki się nie przykleiły do dna i bez problemu wyszły po upieczeniu. Rozłożyć ciasto równomiernie do gniazd muffinkowych wypełniając je tak do 2/3 wysokości. Piec w 175° C przez 18 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć babeczki z foremki, odkleić papier od dna i ułożyć je na kracie kuchennej do wystudzenia.
Przygotowanie wypełnienia:
Przygotowanie wypełnienia:
Śmietanę kremówkę włożyć na 20 minut do zamrażarki , a naczynie do ubijania do lodówki.
W tym czasie wydrążyć babeczki przy pomocy łyżeczki na głębokość około 1,5cm ścinając wcześniej lekko wierzch. Uzyskane z wydrążenia ciasto rozkruszyć w dłoniach i zachować. Będzie nam potrzebne do posypania babeczek.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania najpierw cukier puder, a następnie stopniowo żelatynę.
Montaż:
Montaż:
Do każdej babeczki włożyć po pół łyżeczki ubitej śmietany i rozsmarować na dnie. Ułożyć mrożone maliny, tak po 3-4 sztuki.
Do pozostałej śmietany wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Rozłożyć na malinach tworząc na każdej babeczce małą kopułkę. Posypać pokruszonym ciastem, lekko je dociskając. Wstawić na godzinę do lodówki. Z uwagi na mrożone maliny babeczki najlepiej przygotować w dniu podania.
Babeczki "Kopce kreta"- podobne przepisy
Aronia
Pysznie wyglądają, ja ostatnio robiłam kopiec kreta z bananami w formie tortu i muszę powiedzieć, że jak dla mnie jest lepsze od tego kupnego:)
OdpowiedzUsuńno wiadomo, domowe zawsze lepsze od gotowca :)
UsuńBardzo lubię takie babeczki. Robiłam są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne w takiej mini formie!
OdpowiedzUsuńlubię takie małe formy :)
Usuń