Babeczki "Kopce kreta"



     
Gdy pokochasz miejsce, które nazwiesz domem, 
staje się ono czymś więcej niż czterema ścianami, 
w których zamknięta jest twoja historia, ale i marzenia na przyszłość. 
To azyl, ostoja, jedyny stały, jasny punkt w zmieniającej się ciągle rzeczywistości. 
Miejsce, w którym się chronisz, gdy świat dookoła i twoje życie nagle się rozsypują, 
do którego wracasz z rosnącą w sercu radością i tęsknotą, 
wreszcie z nadzieją, że tam czeka cię bezpieczna przystań" 
(Katarzyna Michalak – Dla Ciebie wszystko)
   
Miejsce gdzie zawsze na gości czeka  coś słodkiego...




ILOŚĆ SZTUK : 10

Babeczki kopce kreta - składniki

Ciasto:
  • 110g mąki
  • 20g kakao
  • 70g cukru
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki śmietanki 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody

Wypełnienie
  • 250ml śmietanki kremowej o zawartości tłuszczu min. 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 25ml  zimnej wody
  • 20g płatków czekoladowych
  • maliny (mogą być mrożone)

Babeczki kopce kreta - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, startą czekoladę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystkie składniki trzepaczką rózgową. Dodać  jajko, olej i śmietankę. Ucierać mikserem na średnich obrotach około 3 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Pieczenie:
Metalową foremkę do muffinek o gładkich ściankach wysmarować dokładnie masłem. Nie posypywać niczym ścianek foremki, bo po upieczeniu będzie to widać na babeczkach. Wyciąć jedynie z papieru do pieczenia krążki  i ułożyć je na dnie każdego wgłębienia tak dla pewności, żeby babeczki się nie przykleiły do dna i bez problemu wyszły po upieczeniu. Rozłożyć ciasto równomiernie do gniazd muffinkowych wypełniając je tak do 2/3 wysokości. Piec w 175° C przez 18 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć babeczki z foremki, odkleić papier od dna i ułożyć je na kracie kuchennej do wystudzenia.

Przygotowanie wypełnienia:
Śmietanę kremówkę włożyć na 20 minut do zamrażarki , a naczynie do ubijania do lodówki.
W tym czasie wydrążyć babeczki przy pomocy łyżeczki  na głębokość około 1,5cm ścinając wcześniej lekko wierzch. Uzyskane z wydrążenia ciasto rozkruszyć w dłoniach i zachować. Będzie nam potrzebne do posypania babeczek.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania najpierw cukier puder, a następnie stopniowo żelatynę.

Montaż:
Do każdej babeczki włożyć po pół łyżeczki ubitej śmietany i rozsmarować na dnie. Ułożyć mrożone maliny, tak po 3-4 sztuki.
Do pozostałej śmietany  wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Rozłożyć na malinach tworząc na każdej babeczce małą kopułkę. Posypać pokruszonym ciastem, lekko je dociskając. Wstawić na godzinę do lodówki. Z uwagi na mrożone maliny babeczki najlepiej przygotować w dniu podania.

Babeczki "Kopce kreta"- podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, ja ostatnio robiłam kopiec kreta z bananami w formie tortu i muszę powiedzieć, że jak dla mnie jest lepsze od tego kupnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no wiadomo, domowe zawsze lepsze od gotowca :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie babeczki. Robiłam są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne w takiej mini formie!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ