Obiecałam dziś inny przepis, ale postanowiłam wziąć udział w konkursie z marką Goplana. Do końca konkursu zostały już tylko 3 dni więc nie ma co zwlekać. Długo szukałam tych czekolad, aż w końcu udało mi się je kupić. Oczywiście od razu zakupiłam większą ilość, w różnych smakach, więc pewnie jeszcze jakiś przepis z nimi się pojawi.
Na początek wykorzystałam klasyczną gorzką i przygotowałam z niej pyszne czekoladowe babeczki z nadzieniem wiśniowym i kremem czekoladowym na bazie naturalnego serka śmietankowego, w którym to moi domownicy po prostu się zakochali. Upiekłam od razu podwójną porcję i przeznaczyłam na wspomniany we wczorajszym poście kiermasz. Trochę się obawiałam czy krem mi nie popłynie na powietrzu, ale po pierwsze stoisko ustawione było w cieniu, a po drugie zniknęły bardzo szybko.
Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym - składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 150g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 300g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Krem czekoladowy
- 200g masła
- 300g naturalnego serka śmietankowego
- 80g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Włożyć masło do dużego garnka. Dodać cukier, kakao i wodę. Postawić go na małym płomyku gazu i podgrzewać do zagotowania. Od czasu do czasu zamieszać, żeby cukier na dnie się nie przypalił.
Zestawić na 10 minut do przestudzenia. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka dodać do przestudzonej masy i ubijać na wolnych obrotach około 10 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Połączyć przy pomocy miksera. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko szpatułką.
Pieczenie:
Pieczenie:
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem, zostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły (patyczek powinien być suchy). Przełożyć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie nadzienia:
Przygotowanie nadzienia:
Rozmrozić wiśnie. Odlać 1/3 szklanki soku i wymieszać go ze skrobią kukurydzianą. Wiśnie przełożyć do rondla, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Wlać do gotujących się wiśni rozmieszaną z sokiem skrobię, cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Do przygotowania kremu najlepiej użyć serka śmietankowego o ścisłej strukturze bez serwatki. Zarówno serek jak i masło powinny mieć temperaturę pokojową.Przygotowanie kremu czekoladowego:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać porcjami serek. Na końcu wlać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli krem się zważy nie należy się tym przejmować. Po dodaniu letniej czekolady uzyska właściwą konsystencję. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki aby nieco stężał.
Montaż i dekoracja:
Montaż i dekoracja:
Wydrążyć środki babeczek na głębokość około 1,5 cm. Wgłębienia wypełnić przestudzonymi wiśniami. Udekorować kremem czekoladowym. Ozdobić perełkami cukrowymi.
Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym - podobne przepisy
> Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz