Perliczka to udomowiona perlica pospolita (Numida meleagris), ptak z rzędu kuraków naturalnie występujący w Afryce. Charakteryzuje się szaro-czarnym upierzeniem biało nakrapianym i przeraźliwym krzykiem przypominającym trąbienie. Prowadzi naziemny tryb życia. Hodowana jest z uwagi na jajka i bardzo smaczne ciemne mięso w smaku podobne do bażanta.
Zawiera bardzo mało tłuszczu i dużo białka. Polecana jest osobom chorym na cukrzycę i będącym na diecie. Idealna do pieczenia, żeby jednak za bardzo nam nie wyschła należy ją obłożyć plasterkami wędzonego boczku lub słoninki. Z dodatkiem jabłek, żurawiny i czerwonego wina smakowała wyśmienicie. Szkoda tylko, że u mnie można ją spotkać w sklepach jedynie przy okazji świąt.
wg Karola Okrasy - składniki
- 1 cała perliczka o wadze około 2kg
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 jabłka
- 4 łyżki konfitury z pigwy
- 150 g mrożonej żurawiny
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz,
Perliczka z jabłkami, żurawiną i pigwą
wg Karola Okrasy - wykonanie
Umytą i oczyszczoną perliczkę dokładnie natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz tuszki. Odstawić na 2 godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Jabłka razem ze skórką pokroić w grubą kostkę,
dodać posiekane zioła (rozmaryn, tymianek, bazylię), żurawinę i 3 łyżki konfitury
z pigwy. Całość wymieszać i takim farszem napełnić wnętrze tuszki perliczki. Jeżeli
zostanie nam trochę farszu to nic nie szkodzi. Należy dodać go do naczynia w
którym będziemy piec ptaka.
Napełnioną farszem perliczkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Obłożyć perliczkę plasterkami boczku i ewentualnie
farszem, który nam został. Posypać ziołami: rozmarynem, tymiankiem i bazylią. Przykryć
naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2,5 godziny. Po 15 minutach podlać czerwonym winem.
Upieczoną perliczkę wyjąć z naczynia, a sos z pieczenia
przelać do rondelka. Dodać łyżkę konfitury z pigwy i całość zmiksować na
gładko. Ja podałam ją z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków.
W sezonie, zamiast konfitury możemy użyć świeżych owoców
pigwy lub ewentualnie śliwek węgierek.
Perliczka z jabłkami, żurawiną i pigwą wg Karola Okrasy - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Czy musi być wino?
OdpowiedzUsuńNie, można podlać sokiem jabłkowym lub wodą.
Usuń