Pewnie znacznie prościej i szybciej byłoby ugotować taki z torebki. Ale czy smaczniej i zdrowiej? Chyba jednak nie. Wiadomo domowe zawsze jest o niebo lepsze. A w tym przypadku również zdrowsze bo wsad owocowy dodajemy do ugotowanego kisielu, którego powtórnie już nie gotujemy. Próbowałam go robić z różnymi owocami, ale najpyszniejszy, jak dla mnie, wychodzi z dodatkiem marakui. Jej owoce zawierają duże ilości witamin, żelaza, wapnia, błonnika i alkaloidów. Ma wiele zastosowań w medycynie. Pomaga między innymi w uśmierzaniu bólu, obniża ciśnienie, zmniejsza stres, działa uspokajająco, rozkurczowo i dezynfekująco. Ma kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o kwaśnym smaku i aromatycznym zapachu. Napoje z jej dodatkiem skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Kisiel mleczny o smaku marakui - składniki
Kisiel mleczny o smaku marakui - składniki
- 500ml mleka
- 0,5 szklanki musu z marakui bez pestek
- 2-3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- wiórki z białej czekolady do dekoracji
Kisiel mleczny o smaku marakui - wykonanie
Odlać pół szklanki mleka. Wsypać do niego mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko wlać do rondelka. Dodać cukier i zagotować.
Do gotującego się mleka wlewać cienkim strumieniem, cały czas mieszając, zawartość szklanki.
Ponownie zagotować. Zestawić z ognia, wlać mus z marakui i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Rozlać do pucharków.
Zimny posypać wiórkami z białej czekolady.
Kisiel mleczny o smaku marakui - podobne przepisy
> Lody marakuja
> Tort o smaku marakui na bazie musu z białej czekolady
> Orzeźwiająca herbata miętowa z marakują
Smacznego :)
Aronia
W podobny sposób czyli "na odwrót" robię kisiel z kiwi. Jak tylko dostanę marakuję, chętnie wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńz kiwi nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować :)
UsuńMniam wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń