Dżem z czarnej porzeczki




Jeden z moich ulubionych dżemów zaraz po truskawkowym. Do tej pory robiłam go w tradycyjny sposób czyli przez długotrwałe smażenie. Zapragnęłam jednak mieć dżem z całymi owocami, z mniejszą ilością cukru niż to robię zazwyczaj i bez środka konserwującego.
Większość moich dżemów robiona jest na  cukrze żelującym 1:1 z uwagi na alergię chłopców. Niestety są bardzo słodkie. W przypadku czarnej porzeczki, która naturalnie zawiera dużo pektyn, postanowiłam zmniejszyć ilość cukru żelującego i zastąpić go musem z przecieranych owoców. Dżem wyszedł intensywny w smaku, bardzo ciemny i pyszny.


Dżem z czarnej porzeczki

Składniki na 6 słoiczków o poj. 325ml
  • 1kg czarnej porzeczki (same owoce)
  • 0,5 kg przecieru z czarnej porzeczki
  • 0,8kg cukru 

Porzeczki przebrać, umyć, osączyć na sicie i usunąć szypułki. Wsypać do dużego rondla. Wlać przecier z porzeczek i wsypać cukier. Wymieszać i odstawić na min. 4 godziny. Następnie postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, często mieszając zwłaszcza na początku. Gotować na średnim ogniu 10-15minut do momentu gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk zastyga. Wówczas przelać go do czystych, wyparzonych słoików i zaraz mocno zakręcać. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wynieść do chłodnej piwnicy.

Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz