Francuskie rogaliki śniadaniowe



       
     Pyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem orzechowym albo masłem. Co kto woli. U nas ostatnio takie śniadanie jest dwa razy w tygodniu. Jak się nabierze wprawy to naprawdę idzie bardzo sprawnie.
W oryginalnym przepisie do ciasta był dodany tylko jeden gram suchych drożdży. Użyta też była inna mąka (u nas niedostępna). Ja metodą prób użyłam  mąki tortowej  i zwiększyłam ilość drożdży do czterech gram.




ILOŚĆ SZTUK - 8                                                                                                ŹRÓDŁO PRZEPISU

Francuskie rogaliki  śniadaniowe-składniki

  • 240g mąki typ 405
  • 1 g suszonych drożdży (dałam 4g)
  • 60 g cukru
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 30 ml stopionego masła 
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 25 g miękkiego masła do smarowania (ilość orientacyjna)

Francuskie rogaliki  śniadaniowe-wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę do miski. Dodać jajko, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, cukier, przestudzone stopione masło i sól. Wyrobić miękkie, elastyczne (dość klejące) ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Formowanie;
Delikatnie przenieść ciasto na  oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 50 cm. Posmarować miękkim masłem i złożyć  ciasto na pół. Posmarować resztą masła i ponownie złożyć na pół. Otrzymany prostokąt podzielić na cztery mniejsze prostokąty, a każdy z nich na dwa trójkąty.  Z każdego trójkąta uformować rogalik.
Ułożyć  je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na całą noc do wyłączonego piekarnika.

Pieczenie:
Rano wyjąć wyrośnięte rogaliki z piekarnika. Rozgrzać go do temperatury 180⁰C. Wstawić rogaliki i piec 15 minut na złoty kolor. Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

18 komentarze:

  1. aronia u mnie Anglia u Ciebie Francja. Ale taka elegancja - pysznie się prezentują. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przynależność do Unii zobowiązuje. Trzeba poznawać kuchnię europejskiej braci :)

      Usuń
  2. Wyglądają tak lekko, puszyście i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buu, a ja na razie nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne rogaliki tylko nie rozumie pisze dodać olej a przecież wsrod składników nie ma oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście powinno być stopione masło. Przepraszam za pomyłkę :)

      Usuń
    2. Gdzie znajdę inne Panie przepisy szukałam ale nie znalazłam

      Usuń
    3. Ale o jakie konkretnie przepisy chodzi?

      Usuń
  5. Ostatni przepis jest z sierpnia szukałam następnych i nie znalazłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się zgadza. Musiałam zrobić sobie przerwę i na razie nie mogę nic obiecać :)

      Usuń
  6. Dziękuję za informacje i życzę samychy dobrych dni w życiu .

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ