Pyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem orzechowym albo masłem. Co kto woli. U nas ostatnio takie śniadanie jest dwa razy w tygodniu. Jak się nabierze wprawy to naprawdę idzie bardzo sprawnie.
W oryginalnym przepisie do ciasta był dodany tylko jeden gram suchych drożdży. Użyta też była inna mąka (u nas niedostępna). Ja metodą prób użyłam mąki tortowej i zwiększyłam ilość drożdży do czterech gram.
- 240g mąki typ 405
- 1 g suszonych drożdży (dałam 4g)
- 60 g cukru
- 80 ml ciepłego mleka
- 30 ml stopionego masła
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- 25 g miękkiego masła do smarowania (ilość orientacyjna)
Francuskie rogaliki śniadaniowe-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę do miski. Dodać jajko, rozpuszczone w
ciepłym mleku drożdże, cukier, przestudzone stopione masło i sól. Wyrobić miękkie, elastyczne (dość
klejące) ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Formowanie;
Delikatnie przenieść ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 50 cm. Posmarować miękkim masłem i złożyć ciasto na pół. Posmarować resztą masła i ponownie złożyć na pół. Otrzymany prostokąt podzielić na cztery mniejsze prostokąty, a każdy z nich na dwa trójkąty. Z każdego trójkąta uformować rogalik.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na całą noc do wyłączonego piekarnika.
Pieczenie:
Formowanie;
Delikatnie przenieść ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 50 cm. Posmarować miękkim masłem i złożyć ciasto na pół. Posmarować resztą masła i ponownie złożyć na pół. Otrzymany prostokąt podzielić na cztery mniejsze prostokąty, a każdy z nich na dwa trójkąty. Z każdego trójkąta uformować rogalik.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na całą noc do wyłączonego piekarnika.
Pieczenie:
Rano wyjąć wyrośnięte rogaliki z piekarnika. Rozgrzać go
do temperatury 180⁰C. Wstawić rogaliki i piec 15 minut na złoty kolor. Lekko
przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Francuskie rogaliki śniadaniowe-podobne przepisy
> Brioszki migdałowe z wiśniami
> Croissants
> Odrywane bułeczki maślane z kruszonką
> Słodkie bułeczki na śniadanie
> Chałka drożdżowa z makiem
> Słodkie precle z makiem
Smacznego :)
Aronia
Cudne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńaronia u mnie Anglia u Ciebie Francja. Ale taka elegancja - pysznie się prezentują. ;)
OdpowiedzUsuńPrzynależność do Unii zobowiązuje. Trzeba poznawać kuchnię europejskiej braci :)
UsuńPyszne rogaliczki :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Były pyszne :)
UsuńWyglądają tak lekko, puszyście i pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, w istocie były lekkie i puszyste :)
UsuńBuu, a ja na razie nie mogę...
OdpowiedzUsuńJa też, tyle naszego. że sobie popatrzymy :)
UsuńPyszne rogaliki tylko nie rozumie pisze dodać olej a przecież wsrod składników nie ma oleju
OdpowiedzUsuńOczywiście powinno być stopione masło. Przepraszam za pomyłkę :)
UsuńGdzie znajdę inne Panie przepisy szukałam ale nie znalazłam
UsuńAle o jakie konkretnie przepisy chodzi?
UsuńOstatni przepis jest z sierpnia szukałam następnych i nie znalazłam
OdpowiedzUsuńTo się zgadza. Musiałam zrobić sobie przerwę i na razie nie mogę nic obiecać :)
UsuńDziękuję za informacje i życzę samychy dobrych dni w życiu .
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie :)
Usuń