Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka lub gorącego kakao. Robiłam je już wielokrotnie i za każdym razem znikają błyskawicznie, a chłopcy ze zdumieniem pytają: „ Jak to , już nie ma. To kto je wszystkie zjadł. Chyba nie my?” I zaraz zaczynają się prośby , żeby upiec je znowu.
Słodkie precle drożdżowe z makiem-przepis
Składniki na 18szt.
Ciasto:
- 650g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 150g cukru
- 150g stopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka gorącej wody
- 5 łyżek suchego zmielonego maku
Dodatkowo do smarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotować zaczyn z drożdży utartych z łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko z pozostałą wodą podgrzać do temp. 30°C. Wlać do dzieży miksera. Wsypać mąkę. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i żółtka, stopione letnie masło, esencję waniliową i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić przy pomocy miksera na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wymieszać miód z gorąca wodą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 42cm x 45cm. Posmarować miodem i posypać makiem. Przeciąć na trzy pasy o szer. 15cm. Każdy pas pokroić na 6 pasków o szer. 7cm. Zwijać paski jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć przez środek nie docinając z jednej strony do końca. Skręcić kilka razy jak spiralę i zlepić brzegi formując okrąg. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Utrzeć
cukier puder z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo. Lukier nie
powinien być zbyt rzadki. Smarować gorące precle zaraz po wyjęciu z
piekarnika. Studzić na kracie kuchennej.
Słodkie precle drożdżowe z makiem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają przepysznie! ślinka leci na sam widok!
OdpowiedzUsuńPodkradnę jednego, pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym takiego precelka zjadła :)
OdpowiedzUsuńMak+lukier to mój ulubiony zestaw na drożdżówach! Dlatego Twoje precle bardzo pobudziły wyobraźnię mojego podniebienia. Muszą być bezbłędne, nie dziwię się że tak szybko znikają:)
OdpowiedzUsuńPychotka :) !
OdpowiedzUsuń