Bułeczka z twarożkiem i słodkim dżemem, a do tego kubek gorącej kawy z mlekiem to moje ulubione śniadanie. Bułeczki są różne : zwykłe pszenne, z ziarenkami, pełnoziarniste a ostatnio upiekłam takie właśnie lekko słodkie bułeczki. Moim chłopcom tak posmakowały, że większość została zjedzona na kolację. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają.
Słodkie bułeczki na śniadanie-przepis
Składniki na 12szt.
Ciasto:
- 600g mąki pszennej typ 650
- 75g stopionego masła
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 200ml mleka
- 100ml wody
Do posmarowania
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Jajko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Wymieszać składniki i wlać mleko z wodą o temp. pokojowej. Dodać jajko utarte z cukrem. Wlać stopione i ostudzone masło. Wyrobić mikserem na gładkie elastyczne ciasto. Posypać z wierzchu mąką. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko ugnieść i uformować z niego długi wałek o średnicy 6cm. Podzielić go na 12 części. Z każdej części zrobić wałek tym razem o średnicy 2 cm i odpowiednio go zaplatając uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego rośnięcia na godzinę. Posmarować po wierzchu żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piec 15 minut w temp. 200°C.
Słodkie bułeczki na śniadanie-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz