Eksperymentów w kategorii „pieczywo bezglutenowe” ciąg dalszy. Dziś przepis na chleb gryczany z dodatkiem ugotowanej kaszy, której ziarenka są dobrze wyczuwalne w upieczonym chlebie. Dzięki niej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Swoją konsystencją bardziej przypomina tradycyjne razowe pieczywo niż puszyste pszenne. Idealny na kanapki.
ILOŚĆ BOCHENKÓW - 1
Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy)- składniki
Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy)- składniki
- 200g białej mąki gryczanej
- 100g brązowej mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 3 łyżki złocistego siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 14g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 600ml wody
Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy)- wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski wsypać wszystkie rodzaje mąki i suche
drożdże. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać pozostałe składniki i
przy pomocy drewnianej łyżki wyrobić
dość lepkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać i przelać do przygotowanej foremki. Odstawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. Powinno wypełnic całą formę.
Pieczenie:
Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać i przelać do przygotowanej foremki. Odstawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. Powinno wypełnic całą formę.
Pieczenie:
Podłużną formę keksową o wymiarach 26x11cm wysmarować masłem i wyłożyć
natłuszczonym papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 230⁰C.
Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Gdyby się za
bardzo przypiekało od góry można przykryć kawałkiem foli aluminiowej.
Upieczony chleb wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do
wystudzenia. Przechowywać w lodówce zawinięty w ściereczkę.
Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy) - podobne przepisy
> Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste
> Bułeczki jaglane z migdałami i rodzynkami
> Chleb bezglutenowy
Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy) - podobne przepisy
> Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste
> Bułeczki jaglane z migdałami i rodzynkami
> Chleb bezglutenowy
Smacznego :)
Aronia
biała mąka gryczana? chodzi o zmieloną kaszę niepaloną czy może być mąka ze sklepu?
OdpowiedzUsuńDokładnie, chodzi o zmieloną kaszę niepaloną, ale może być też ta ze sklepu.
UsuńWygląda jak normalny dobry chleb :-) Ja dzisiaj po bajglach bezglutenowych, ale zachwytu nie było ;-( Raz robiłam z kaszą gryczaną, ale mąka była pszenna i żytnia do niego. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje.
UsuńJa lubię kaszę gryczaną więc mnie smakuje. Chleb jest bardzo wilgotny. Smakuje świetnie zarówno z dżemikiem jak i rybką. No i się nie rozpada. Kasza jest dość dobrze wyczuwalna bo są całe ziarenka. Ale można ją zmiksować. Robiłam tak kiedyś, że miksowałam ugotowaną kaszę z wodą i dopiero łączyłam z mąką żeby przemycić moim chłopakom w pieczywie.
Usuńdrożdże suche wolno na świeże zamienić??
OdpowiedzUsuńOczywiście, bez problemu. Trzeba tylko nastawić wcześniej zaczyn :)
UsuńMam nawet mąkę gryczaną, więc pewnie zrobię!
OdpowiedzUsuńmam pytanie co zlepia mąki - woda, jakie proporcje
OdpowiedzUsuńOczywiście woda. Przepraszam za błąd. Już poprawiłam :)
UsuńSuper post. :-) Chlebek wygląda bardzo smakowicie. :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo dziękuję za przepis chleb wyszedł pyszny ,poprzednie próby kończyły się fiaskiem już straciłam nadzieję na dobry chleb
OdpowiedzUsuńTo cieszę się bardzo, że mogłam pomóc :)
Usuń