Dawno nie było tu przepisu na chleb. To nie oznacza, że już ich nie piekę w domu . Piekę nieustannie od ponad trzech lat. I o chlebie ze sklepu nikt nawet nie chce słyszeć. Ale to jest chleb dla domowników. Mój organizm się zbuntował i nie toleruje już glutenu. Musiałam więc siłą rzeczy znaleźć jakiś przepis na chleb dla siebie. Po miesiącu na waflach ryżowych i przetestowaniu wielu przepisów na chleb bezglutenowy straciłam już nadzieję, że kiedyś jeszcze będę mogła się rozkoszować kromką świeżo upieczonego chleba z masełkiem. Aż tu przypadkiem trafiłam na świetny przepis.
Od razu wypróbowałam i tym razem się nie zawiodłam. Chleb jest doskonale wyrośnięty, trudno poznać, że to bezglutenowy. Wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Nie wymaga żadnych robotów do wyrabiania ciasta i długiego wyrastania. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i gotowe. Dokonałam w nim pewnych modyfikacji, ale zanim o nich napiszę chcę serdecznie podziękować autorce tego przepisu Ani z bloga „Kuchnia w wersji light” za ten świetny przepis, oraz Olimpii z bloga „Pomysłowe pieczenie” za pomysł z podprażaniem mąki jaglanej. Do tej pory unikałam jej ze względu na tę specyficzną goryczkę jaką posiada. Uprażona na suchej patelni traci ją. Moje modyfikacje polegają na zrobieniu wcześniej tzw. namoczki z siemienia lnianego i płatków owsianych co moim zdaniem poprawia kleistość chleba. Dodałam też, jak już wyżej wspomniałam, mąkę jaglaną. W wyniku tego wyszło mi trochę więcej ciasta i piekłam w związku z tym w większej foremce.
Namoczka:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
- 150ml wrzącej wody
Ciasto właściwe:
- 250g mąki gryczanej
- 100g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
- 100g mąki ryżowej
- 50g mąki jaglanej
- 25g świeżych drożdży
- garść pestek słonecznika
- garść pestek dyni
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500ml letniej wody
Przygotowanie namoczki:
W niedużej miseczce wymieszać siemię lniane z płatkami owsianymi. Zalać wrzącą wodą i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta właściwego:
Mąkę
jaglaną podprażyć na suchej patelni aby pozbyła się swojej specyficznej
goryczki (tak jak się praży płatki migdałowe). Wystudzić.
Do garnuszka wkruszyć drożdże. Dodać cukier i 100ml letniej wody. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
W
dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Dodać namoczę i
zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić ciasto
na 20 minut przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto ponownie
wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem prostokątnej foremki o wymiarach 30x11 cm.
Ponownie odstawić na 25 minut przykryte ściereczką. Ciasto ma lejącą
konsystencję, ale takie powinno być.
Pieczenie:
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 230°C. Piec 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.
Chleb bezglutenowy na drożdżach-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Witam, mam pytanie, ile drożdży należy wziąć do tego chlebka?
OdpowiedzUsuń25g :) już poprawiłam w przepisie:) dziękuję za zwrócenie uwagi :)
UsuńCieszę się Aniu, że podprażyłaś mąką jaglaną:-) , a chlebek wygląda wspaniale:-)
OdpowiedzUsuńteraz już zawsze będę ją podprażać :)
Usuńpłatki owsiane zawierają gluten
Usuńwiem, że zawierają ale ja użyłam takich, które są go pozbawione. Można je nabyć w sklepach ze zdrową żywnością np. tu http://organic24.pl/platki-owsiane-bezglutenowe-500g-provena.html
UsuńOwies jest bezglutenowy, podczas zbioru i obróbki przez ludzkie lenistwo jest zanieczyszczany glutenem.
UsuńWitam, czy siemię lniane powinno być w ziarnach czy mielone? Czy cukier jest niezastąpiony do tego przepisu? Można go pominąć, bądź zastąpić stewią/miodem itp.?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ja daję w ziarnach . Cukier jest pożywką dla drożdży, ale można go oczywiście zastąpić miodem lub stewią.
UsuńPrzepis jest genialny!!! Długo szukałam przepisu na chleb bezglutenowy, który nie rozlatywałby się na drugi dzień i w końcu znalazłam. Jest świetny w smaku, łatwy do zrobienia, sycący i dzisiaj minie już trzeci dzień od upieczenia, a nadal trzyma świeżość - myślę, że to dzięki dodatkowi płatków owsianych i lnu. Wczoraj wcinała go moja 5-letnia córeczka z miodem i nawet nie zająknęła, że coś jej nie pasuje, więc śmiało mogę polecić ten przepis. Ja robiłam na suchych drożdżach z saszetki bez zaczynu i wyszło super. Dziękuję - rewelacyjny przepis. Emilia
OdpowiedzUsuńcieszę się brdzo, że chleb smakował :) ja też wcześniej wypróbowałam kilka przepisów i to była porażka. Chleby smakowały jak trociny i się rozpadały. Ten można nawet mrozić. Ja kroję na kromki i zamrażam po dwie. Bo tylko ja go jem. Smakuje trochę inaczej ale w dakszym ciągu jest smaczny.
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńPrzepis na chleb jest bardzo smaczny ale zawsze mam ten sam problem :(
Od dłuższego czasu piekę różne chleby bezglutenowe...
Niestety za każdym razem chleb mi się kruszy...
Zawsze postępuję według przepisu...
Może Pani podpowiedzieć jakie błędy popełniam?
Pozdrawiam!
Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie bo nie wiem z jakich przepisów Pani korzysta i jakich mąk uzywa. Nie wszystkie przepisy znalezione w internecie są doskonałe, ale też każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i one maja wpływ na efekt koncowy. Czy piekła Pani chleb z tego przepisu i też się kruszył ?
UsuńTak piekłam ten chlebek - w smaku przepyszny - nie czuć takiej goryczki.
OdpowiedzUsuńTrochę się kruszy - szczególnie odchodzi skórka ( może dlatego że robi się twarda).
Zawsze używam mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej czasami jaglanej - każdy przepis jest podobny tylko sa inne proporcje mąki.
No cóż.. Będę próbować dalej.
Pozdrawiam.
Skórka dość często odchodzi jeśli zostanie po upieczeniu przygnieciona. Po wyjęciu z foremnki proszę położyć chleb na boku. Może to coś pomoże :)
UsuńCzy pieczesz z termoobiegiem czy grzanie góra-dół ? 😊
OdpowiedzUsuńJa piekę z grzniem góra-dół :)
UsuńNie piekę z termoobiegiem - czy to ma jakieś znaczenie?
OdpowiedzUsuńPieczenie chleba jest chyba dla mnie za trudne - ale się nie poddaję.
Pozdrawiam!
Moim zdaniem nie ma. Ale na pewno trzeba wyczuć swój piekarnik bo każdy piecze inaczej. Grunt to próbować i się nie zrażać niepowodzeniami.Życzę wytrwałości i sukcesów :)
UsuńCzy płatki owsiane w tym przepisie można zastąpić innymi ? Nie mogę jeść owsa. Zastanawiam się, czy można dodać zmielone siemię lniane i płatki bezpośrednio do ciasta, bez wcześniejszego namaczania ?
OdpowiedzUsuńMożna jak najbardziej dodać sięmię i płatki bez wcześniejszego namaczania. Można też zastąpić płatki owsiane np. jęczmiennymi.
UsuńCzy mozna zastąpić mąkę jaglana jakas inna?
OdpowiedzUsuńDawno nie było nowych komentarzy, to napiszę od siebie. To ukochany chleb mojego synka na diecie bezglutenowej. Jada go regularnie od 5 lat. Dzięki temu gotowe białe buły o fatalnym składzie pojawiają się na naszym stole skrajnie rzadko, a synek uważa za normę, że pieczywo jest ciemnie. Dziękuję bardzo za ten przepis. Ewelina
OdpowiedzUsuńCzy drożdże muszą dużo urosnąć? Robię już drugie podejście i drożdże ani drgnęły
OdpowiedzUsuńJak należy przechowywać ten chleb,w lodówce? Włożyłam kilka kromek do szafki, tam było dosyć ciepło i w kilku miejscach zrobił się surowy
OdpowiedzUsuńChleb z Pani przepisu wyszedł cudowny Próbowałam piec chleb z wielu przepisów. Każdy był dobry zaraz po upieczeniu. Jednak już po kilku godzinach robił się suchy i smakował jak trociny. Chlebek z Pani przepisu jest wilgotny smaczny i pięknie sie kroi
OdpowiedzUsuń