Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu





Deser uwielbiany niemal przez wszystkich.
Wyśmienity bo domowy.
W wersji  bez laktozy i glutenu. 
Na bazie mleka z nerkowców ale może być dowolne mleko roślinne.
Z dodatkiem dobrej jakości gorzkiego kakao i domowego ekstraktu wanilii.
Można zajadać sam albo z ulubionymi dodatkami.
U mnie to była domowa frużelina wiśniowa...




ILOŚĆ PORCJI - 3

Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu - składniki

  • 500ml mleka roślinnego (u mnie z nerkowców)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

Dodatki:

Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu - wykonanie

Odlać pół szklanki mleka. Dodać cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Pozostałe mleko zagotować wraz z ekstraktem waniliowym. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie zagotować. Przelać do pucharków lub słoiczków.  Podać z frużeliną wiśniową i orzechami nerkowca.

Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu - podobne przepisy

Budyń "Pina colada" (bez laktozy i glutenu)

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Wygląda tak, jak nie powinien wyglądać...:-) Extra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! ja również uwielbiam takie desery! samo zdrowie

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można czymś zastąpić żółtko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z żółtka można zrezygnować. Nie jest konieczne :)

      Usuń
  4. Witam! Czy zamiast skrobi kukurydziane można dać 2 łyżki mąki ziemniaczanej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale będzie trochę inna konsystencja. Lepiej dać mąkę pszenną jeśli ktoś może.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ