Deser uwielbiany niemal przez wszystkich.
Wyśmienity bo domowy.
W wersji bez laktozy i glutenu.
Na bazie mleka z nerkowców ale może być dowolne mleko roślinne.
Z dodatkiem dobrej jakości gorzkiego kakao i domowego ekstraktu wanilii.
Można zajadać sam albo z ulubionymi dodatkami.
U mnie to była domowa frużelina wiśniowa...
Z dodatkiem dobrej jakości gorzkiego kakao i domowego ekstraktu wanilii.
Można zajadać sam albo z ulubionymi dodatkami.
U mnie to była domowa frużelina wiśniowa...
ILOŚĆ PORCJI - 3
Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu - składniki
Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu - składniki
- 500ml mleka roślinnego (u mnie z nerkowców)
- 1 żółtko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Dodatki:
- frużelina wiśniowa
- orzechy nerkowca
Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu - wykonanie
Odlać pół szklanki mleka. Dodać cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Pozostałe mleko zagotować wraz z ekstraktem waniliowym.
Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki,
cały czas intensywnie mieszając. Ponownie zagotować. Przelać do pucharków lub
słoiczków. Podać z frużeliną wiśniową i
orzechami nerkowca.
Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda tak, jak nie powinien wyglądać...:-) Extra!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! ja również uwielbiam takie desery! samo zdrowie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ja mogłabym je zajadać codziennie :)
UsuńA czy można czymś zastąpić żółtko?
OdpowiedzUsuńZ żółtka można zrezygnować. Nie jest konieczne :)
UsuńWitam! Czy zamiast skrobi kukurydziane można dać 2 łyżki mąki ziemniaczanej? :)
OdpowiedzUsuńMożna ale będzie trochę inna konsystencja. Lepiej dać mąkę pszenną jeśli ktoś może.
Usuń