Przepis inspirowany kuchnią rosyjską. Filety śledziowe można spokojnie zamarynować już teraz, a w wigilię rano przygotować sos. Przed wieczerzą wystarczy ułożyć śledzie na talerzu, polać sosem i udekorować. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z wydawanego przed laty pisma kulinarnego „Smaki i Aromaty.
Śledzie z sosem kawiorowym - składniki
- 4 filety matiasów
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka czarnego kawioru
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ćwiartka cebuli
- sól
- pieprz cytrynowy
Marynata:
- 0,5 szklanki octu jabłkowego 6%
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
Śledzie z sosem kawiorowym - wykonanie
Zagotować wodę z octem i przyprawami. Wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki. Ułożyć w słoiku i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 12-24 godzin.
Wymieszać majonez ze śmietaną i sokiem cytrynowym.
Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
Posiekać bardzo drobno (ja zmiksowałam) czosnek z cebulą.
Dodać razem z kawiorem do sosu. Wymieszać.
Śledzie osączyć z zalewy. Ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować kawiorem
i paskami skórki cytrynowej.
> Matiasy z jabłkami
> Śledzie w oleju
> Szuba – rosyjska sałatka śledziowa
Śledzie z sosem kawiorowym - podobne przepisy
> Matiasy z jabłkami
> Śledzie w oleju
> Szuba – rosyjska sałatka śledziowa
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz