Chili con carne



Chili con carne


   
      Pyszne, jednogarnkowe danie rodem z kuchni amerykańskiej, choć dość mocno inspirowane kuchnią meksykańską.  Dobrej jakości wołowina i aromatyczne przyprawy to cały sekret udanego chili.
Powinno być pikantne aby przyjemnie rozgrzało całe ciało od środka. Ale bez przesady. Nie chodzi o to aby po każdym kęsie łapać za szklankę z wodą.
Idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub biesiadowanie z przyjaciółmi.


Chili con carne

ILOŚĆ PORCJI - 4

Chili con carne - składniki

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka niesłodzonego kakao
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Chili con carne - wykonanie

Posiekać cebulę i czosnek. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie.  Dodać mielone mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Chwilę wszystko razem przesmażyć. Wlać pssatę pomidorową i wodę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Paprykę pokroić w kostkę, dodać do garnka i gotować 10 minut. Na końcu wrzucić  osączoną z zalewy kukurydzę  i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem lub plackami tortilli.  My lubimy też zajadać je z domowym chrupiącym pieczywem.

Chili con carne - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ