Pyszne, jednogarnkowe danie rodem z kuchni amerykańskiej, choć dość mocno inspirowane kuchnią meksykańską. Dobrej jakości wołowina i aromatyczne przyprawy to cały sekret udanego chili.
Powinno być pikantne aby przyjemnie rozgrzało całe ciało od środka. Ale bez przesady. Nie chodzi o to aby po każdym kęsie łapać za szklankę z wodą.
Idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub biesiadowanie z przyjaciółmi.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Chili con carne - składniki
Chili con carne - składniki
- 500g mielonej wołowiny
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka niesłodzonego kakao
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Chili con carne - wykonanie
Posiekać cebulę i czosnek. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Chwilę wszystko razem przesmażyć. Wlać pssatę pomidorową i wodę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Paprykę pokroić w kostkę, dodać do garnka i gotować 10 minut. Na końcu wrzucić osączoną z zalewy kukurydzę i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem lub plackami tortilli. My lubimy też zajadać je z domowym chrupiącym pieczywem.
Chili con carne - podobne przepisy
> Leczo z cukinii
> Zimowe ragoût z wołowiny
> Potrawka z wieprzowiny, ziemniaków i ciecierzycy
> Gulasz z podgrzybków
> Bigos staropolski
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz