Leczo z cukinii



Wczoraj zerwałam ostatnie cukinie rosnące w moim ogrodzie. Zbiór nie był tak obfity jak w ubiegłym roku, ale mimo to zrobiłam z niej mnóstwo przetworów. Udało mi się nawet przekonać do tego warzywa moich synów, choć muszę przyznać, że  nie było łatwo.
Ugotowałam z nich cały garnek lecza.Ta węgierska potrawa  ma w naszym kraju wielu zwolenników i wczesną jesienią kiedy ceny warzyw na targowisku są bardzo zachęcające jak kraj długi i szeroki wszyscy gotują leczo. Węgrzy robią je na smalcu wieprzowym z dodatkiem boczku. Ja zrobiłam wersję odchudzoną z oliwą i chudą kiełbasą. Ponadto w mojej wersji głównym składnikiem nie jest papryka ale cukinia.Zdecydowanie bardziej wolę takie cukiniowe niż klasyczne. Do tego własnoręcznie upieczone białe pieczywo i kieliszek dobrego wina. Czego można chcieć więcej.


Leczo z cukinii

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1kg pomidorów
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 3 cebule
  • 300g chudej wędzonej dymem kiełbasy
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Umyć pomidory, paprykę i cukinię. Z papryki i cukinii usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i zdjąć skórkę. Obrać cebulę. Wszystkie warzywa za wyjątkiem papryczki chilli pokroić w grubą kostkę. Papryczkę chilli drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i zezłocić. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, dodać pomidory i wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.

W tym czasie obsmażyć na pozostałej oliwie najpierw kiełbasę, a potem cukinię. Dodać do garnka z papryką i pomidorami. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić do momentu aż cukinia będzie miękka ale jędrna i chrupiąca a nie rozgotowana. Gdyby leczo było zbyt gęste można jeszcze dolać trochę wody. Podawać z białym pieczywem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze: