Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora



Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora


           
Gdzie podziała się złota polska jesień?
Gdzie kobierce kolorowych liści?
Gdzie słoneczko?
To nie tak to sobie wyobrażałam.
Po mokrym lecie miałam nadzieję na piękny, ciepły październik.
A tu w ogóle się na to nie zanosi.
Obieram marchewki i od czasu do czasu spoglądam w okno.
Wiatr przykleił do szyby kilka żółtych liści brzozy zasłaniając częściowo widok. 
Nic nie szkodzi. Wcale mi to nie przeszkadza.
W taką pogodę i tak nic ciekawego w ogrodzie się nie dzieje.
Wszyscy się gdzieś pochowali: czarny kot w białe łatki, rude wiewiórki ganiające po drzewach i krzykliwe zazwyczaj sroki.
Jakby przeczuwały, że za chwile zacznie padać.
Szare ołowiane chmury zasnuły błękitne niebo.
W kuchni zrobiło się ciemno.
Wstaję i zapalam lampę…

„Już chmury stoją w oknie, bezradny kasztan w deszczu tonie. 
Jak dobrze z tobą być, przy tobie, miły jesień przyszła już. 
Zmarznięci i skuleni ludzie do domu biegną byle szybciej. 
W kieszeniach niosą mokry smutek, miły jesień przyszła już” 
( autor tekstu Magdalena Wojtaszewska)


Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora - przepis

Składniki dla 4 osób
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kalafior
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki.
Zagotować w rondlu  2 szklanki wody. Dodać 1 łyżkę oliwy i łyżeczkę soli. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Kasza może być lekko rozgotowana wówczas lepiej się klei.

Obrać cebulę i czosnek. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć.

Z kalafiora usunąć zewnętrzne liście.  Opłukać go pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać przestudzoną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić pieprzem ziołowym i solą. Wyrobić na jednolita masę.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować  kotleciki. Smażyć na z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie to było spaghetti z marchewki i kwaśna śmietana.

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora - podobne przepisy:

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

4 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ