Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba.Do zamarynowania sera użyłam nowego produktu ZT „Kruszwica” oleju Kujawskiego z dodatkiem bazylii i czosnku. Poeksperymentowałam również z ciastem na tarteletki i po raz pierwszy zrobiłam kruche ciasto z olejem, tym razem był to olej Kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Cała linia składa się z czterech produktów i nosi nazwę Kujawski ze smakiem. Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”.
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami-przepis
Składniki na 6szt.
Marynowana feta:
- 125ml oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 100g sera typu feta
Ser pokroić w kostkę o boku 1cm . Wlać do słoika trochę oleju na dno. Wrzucić delikatnie kostki sera. Zalać pozostałym olejem. Ser musi być całkowicie przykryty. Odstawić w chłodne miejsce na trzy dni.
- 130g mąki pszennej
- 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 żółtko
- 50ml oleju kujawskiego z czosnkiem, pomidorami i bazylią
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wymieszać oba rodzaje mąki z solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włżyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałować na grubość ok. 4mm. Wykroić sześć krążków o średnicy 11cm. Foremki do tarteletek o śr. 10cm posmarować masłem. Wylepić przygotowanymi krążkami ciasta. Przykryć każdą kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec 15minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić na kracie kuchennej.
Dodatki:
- suszone pomidory
- czarne oliwki
- marynowany czosnek
- świeża bazylia
Do
każdej tarteletki włożyć po kilka kostek marynowanej fety, 3-4 czarne
oliwki i paseczki suszonych pomidorów. Posypać posiekanym marynowanym
czosnkiem. Udekorować świeżą bazylią.
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
tez marynuje tak fete jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Muszą być pyszne, oj tak :)
OdpowiedzUsuń