Puree z pieczonej dyni



Dynia
     
 
Ponure listopadowe dni.
Coraz krótsze i coraz bardziej szare.
Mgły snujące się nad lasem.
Deszcz siąpiący cały dzień.
Ostatnie liście gnane wiatrem i krzewy szarpane jego podmuchem.
Zziębnięte, skulone ptaki na drewnianej pergoli
i opatuleni przechodnie pędzacy na stację kolejki.
Wyjście z domu to ostatnia rzecz na którą mam teraz ochotę...

Wyciągam schowane głęboko w szafie ciepłe swetry i grube skarpety,
a gruby wełniany pled przewieszony przez oparcie kanapy to teraz element wystroju wnętrza.
Lubię się nim otulać oglądając swój ulubiony serial,
przeglądając stare fotografie, wczytując się w karty kolejnej powieści.
Gdy cały dom wypełnia się aromatami korzennych przypraw,
drożdżowego ciasta lub tak jak teraz pieczonej dyni...


Dynia
Dynia


Puree z pieczonej dyni - składniki

  • dynia (muszkatołowa, piżmowa, hokkaido, halloween)

Puree z pieczonej dyni - wykonanie

Dynię umyć. Pokroić na kawałki i usunąć pestki. Ułożyć na blasze skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec na środkowej półce  przez 45 -60 minut.
Przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ i zmiksować blenderem.  Ja dodatkowo przecieram jeszcze przez sito.
Gotowe puree przekładam do małych pojemników i zamrażam.
Puree można również przechowywać w słoikach. W tym celu należy przełożyć puree do garnka i zagotować. Gorącym napełnić słoiki, mocno zakręcić i zapasteryzować przez 60 minut. Wystudzić w garnku. Pasteryzację powtórzyć po upływie 24 godzin.
Tak przygotowane puree można wykorzystać do przygotowania zupy lub ciasta.

Puree z pieczonej dyni - powiązane posty

> Drożdżówki dyniowe z marmoladą
> Pączki dyniowe
Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ