Drożdżówki dyniowe z marmoladą



Drożdżówki dyniowe z marmoladą



             

Wiosna wkroczyła z przytupem rozświetlając ciepłymi promieniami słońca mój ogród. Niewidziany od dawna rudy kot sąsiadów
przechadza się z wielką gracją po murku zerkając od czasu do czasu w moje okno.
Zielone pędy powojników nieśmiało pną sie po drewnianej pergoli,
a  trawa nabiera intensywnej barwy...

Podglądam przez chwilę kociaka bo mam nieoparte wrażenie, że czeka tam na kogoś.
Zerkam to w okno, to do zeszytu z przepisami.
Nikt sie jednak nie zjawia.
Wyjmuję z szafki potrzebne składniki i zagniatam ciasto na drożdżówki...


Drożdżówki dyniowe z marmoladą




Drożdżówki dyniowe z marmoladą - przepis
Składniki na 16 sztuk
  • 700g mąki pszennej
  • 150g puree z dyni
  • 200ml letniego mleka
  • 100g roztopionego masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo:

Do letniego mleka wsypać łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut aby drożdże się uaktywniły.  Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski. Przykryć wilgotna ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cm x 20cm. Posmarować cienką warstwą marmolady jabłkowo-dyniowej i złożyć na trzy części wzdłuż dłuższego boku.  Ostrym nożem pociąć na szesnaście pasków długości 20cm. Każdy pasek skręcić i zwinąć jak ślimaczki chowając koniec pod spód.
Jak to zrobić można obejrzeć na tym filmie.



Tak uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C.
Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nim wyrośnięte bułeczki. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut. Wystudzić na kracie kuchennej.
Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

6 komentarze:

  1. Powiedz mi, gdzie kupujesz puree z dyni? Nigdzie nie mogę tego dostać, nie wiem już gdzie szukać :(

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree z dyni robię sama na jesieni i zamrażam by mieć na później :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)Niestety ja tylko patrzę jak inni jedzą :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ