Zakręcone pączki afrykańskie



Przepisy na tłusty czwartek





Czas, który od samego rana biegł galopem do przodu
nie zatrzymując się nawet na chwilę. 
Myśli, które uleciały gdzieś bezpowrotnie. 
Niezapisane słowa przebrzmiałe bez echa. 
Chwile, które na długo zostaną w pamięci 
i te nawet nie warte zapamiętania. 
Czyjeś sprawy tak ważne jakby od nich zależało dalsze życie 
i śmieszne historie przez kogoś opowiedziane. 
Rozmowy o wszystkim i o niczym. 
Sklepy odwiedzane w poszukiwaniu odpowiednich rekwizytów do zdjęć. 
Przypadkowe spotkanie i kawa wypita w biegu.  
Nieudana sesja zdjęciowa i rozbita patera na podłodze…

Kolejna kartka zerwana z kalendarza. 
Kolejny dzień, który minął nawet nie wiem kiedy. 
Trochę szalony i zakręcony jak te afrykańskie pączki. 
W Kamerunie nazywane gateau, w Korei  kkwabaegi a na Filipinach shakoy.…


Przepisy na tłusty czwartek
Przepisy na tłusty czwartek

ILOŚĆ SZTUK - 24

Zakręcone pączki afrykańskie – składniki

Ciasto:
  • 500g mąki tortowej
  • 30g świeżych  drożdży 
  • 200ml mleka
  • 150ml śmietanki 18%
  • 4 łyżki klarowanego masła (roztopione)
  • 4 łyżki  cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • smalec lub olej do smażenia

Do posypania
  • cukier puder
  • cynamon

Zakręcone pączki afrykańskie – wykonanie

Wlać do miski letnie mleko. Dodać rozkruszone drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą (dobrze się sprawdza trzepaczka spiralna). Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę. Dodać jajko, żółtko, lekko podgrzaną śmietankę, przestudzone roztopione masło, resztę cukru i szczyptę soli. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę. Odgazować i podzielić na 24 równe kawałki. Z każdego kawałka uformować wałek długości około 30cm. Położyć palce na obu końcach i przesuwać jedną rękę w dół, a drugą w górę aż utworzy się skręcony pączek. Odkładać na posypaną mąką deskę do krojenia. Pozostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 

Rozgrzać tłuszcz do temperatury 170°C (najlepiej zacząć go rozgrzewać w połowie czasu rośnięcia pączków). Wkładać po kilka sztuk i smażyć na jasnobrązowy kolor z obu stron.
Usmażone paczki wykładać na talerz wyłożony  kilkoma  warstwami ręcznika kuchennego. Gdy lekko przestygną posypać je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Jak skręcać takie pączki można zobaczyć na tym filmiku.



Zakręcone pączki afrykańskie - podobne przepisy

> Pączki hiszpańskie
> Pączki weneckie
> Pączki wiedeńskie (bezglutenowe)
> Włoskie pączki z ricooty

Smacznego
Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Jako, że wchodzę w samodzielne życie - w tym roku planuję sama coś stworzyć na tłusty czwartek :) spróbuję z tego przepisu - zachęcający ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty więc myślę, że nie będzie problemów ale mimo to życzę powodzenia :)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo interesująco, a tym samym i zachęcająco do przetestowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe :) trzeba będzie kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku staram się oprócz sparawdzonych przepisów karnawałowych przetestować jakieś nowe.
      Ten polecam bo wbrew pozorom pączki są łatwe do zrobienia.

      Usuń
  4. Wspaniale się udały, dzieci a zwłaszcza wnuki zachwycone :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To cieszę się bardzo i dziękuję za podzielenie się opinią :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ