Niezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka dla miłośników gorzkiej czekolady i kawy. W czasie pieczenia nieco się rozpływają należy więc pamiętać o większych odstępach. Trzeba też obchodzić się z nimi ostrożnie przy zdejmowaniu z blachy i później podczas przekładania gdyż łatwo pękają. Ich wyborny smak wynagrodzi nam jednak ten trud.
Markizy kawowe -przepis
Składniki na ok. 40szt.
Ciasto:
- 150g mąki
- 150g miękkiego masła
- 70g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka kakao
Nadzienie:
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
Do dekoracji:
- 50g czekolady deserowej
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
Przesiać makę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać Pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię
spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Rozwałkować ciasto na grubość około 3mm. Wykrawać okrągłe
ciasteczka średnicy około 4cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12
minut.
Do szklanki wsypać kawę. Dodać łyżkę gorącej wody.
Wymieszać. Następnie dodać śmietankę i połamaną czekoladę. Wstawić szklankę do
naczynia z wodą. Postawić na najmniejszym palniku i podgrzać do całkowitego
rozpuszczenia czekolady. Chwilę przestudzić.
Ciasteczka podzielić na pół. Przestudzoną masę czekoladową
nakładać na połowę ciasteczek. Przykryć
pozostałymi ciasteczkami. Poczekać, aż masa zastygnie.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i ozdobić ciasteczka.
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają bosko. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń