Markizy kawowe



kruche ciasteczka

      Niezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka dla miłośników gorzkiej czekolady i kawy. W czasie  pieczenia nieco się rozpływają należy więc pamiętać o większych odstępach. Trzeba też obchodzić się z nimi  ostrożnie przy zdejmowaniu z blachy i później podczas przekładania gdyż łatwo pękają. Ich wyborny smak wynagrodzi nam jednak ten trud.


kruche ciasteczka przekładane

Markizy kawowe -przepis

Składniki na ok. 40szt.

Ciasto:
  • 150g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka kakao

Nadzienie:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody

Do dekoracji:
  • 50g czekolady deserowej

Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
Przesiać makę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać Pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Rozwałkować ciasto na grubość około 3mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka średnicy około 4cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut.

Do szklanki wsypać kawę. Dodać łyżkę gorącej wody. Wymieszać. Następnie dodać śmietankę i połamaną czekoladę. Wstawić szklankę do naczynia z wodą. Postawić na najmniejszym palniku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Chwilę przestudzić. 

Ciasteczka podzielić na pół. Przestudzoną masę czekoladową nakładać na połowę  ciasteczek. Przykryć pozostałymi ciasteczkami. Poczekać, aż masa zastygnie. 

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i  ozdobić ciasteczka.

Markizy kawowe - podobne przepisy
Markizy z nadzieniem Cofee Crema

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ