Ciasto biszkoptowe z truskawkami




Chyba najwyższy czas aby  rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu  zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki


Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Składniki: okrągła forma do tarty o śr. 28cm z wgłębieniem w dnie

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 75g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puszysty kogel-mogel.  Delikatnie połączyć pianę z kremem żółtkowym. Wymieszać oba rodzaje mąki i przesiać do masy.  Wymieszać trzepaczką rózgową i przelać do natłuszczonej formy.
Piec 20 minut w temp. 180°C. Upieczony biszkopt wystudzić w formie. Następnie przełożyć na talerz
spodem do góry.

Krem:

  • 150g  homogenizowanego serka waniliowego
  • 150g naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 40ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 500g  świeżych  truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej*
Umyć i osaczyć  truskawki. Usunąć szypułki.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400ml.

Namoczyć żelatynę w wodzie, a następnie podgrzać aby się rozpuściła . Wymieszać dokładnie serek z jogurtem, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na ostudzony biszkopt. Ułożyć na nim owoce- mniejsze w całości, większe przekroić na pół.

Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią owoce **

 *) Galaretki jest trochę za dużo, można przygotować połowę porcji ewentualnie z tego co zostało  zrobić galaretkę z truskawkami i bitą śmietaną.
**) Ponieważ warstwa kremu  z truskawkami jest równa z brzegiem biszkoptu, ja robię to w momencie gdy galaretka jest  już lekko ścięta. Nakładam ją  równomiernie łyżką na zimne owoce, wówczas mam pewność, że nie spłynie.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Uwielbiam to letnie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam jak byłam dzieckiem i Mama robiła podobne w letnie dni! zawsze smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń