Krem z brokułów



Latem  preferuję zazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także  zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Kremy są niezwykle eleganckie, a przy tym  lekkie, małokaloryczne i bogate w witaminy.  Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy ugotować warzywa i zmiksować, chociaż w przypadku kremu brokułowego postępuję nieco inaczej. Brokuły gotuję oddzielnie, ponieważ nie wymagają tak długiego gotowania jak pozostałe warzywa. Natomiast zbyt długo gotowane tracą kolor.


Krem z brokułów

Składniki dla 4 osób:

  • 1 brokuł o wadze 450g
  • 1 cebula
  • 2  małe ziemniaki
  • ½  marchewki
  • ¼ selera
  • ½ zielonej części pora
  • ½  korzenia pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki rosołu drobiowego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego bezglutenowego
  • sól, pieprz

Umyć brokuł, odciąć twarde części i podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut (od chwili zagotowania).

Odcedzić wywar z gotowania do innego garnka. Dolać tyle wody aby uzyskać ok. 1 litra płynu. Dodać rosół drobiowy, pokrojone warzywa , cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Zestawić garnek z ognia, dodać ugotowane wcześniej brokuły (4 różyczki zachować w całości do dekoracji) i wszystko razem zmiksować na krem. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Rozlać  krem do czterech dużych filiżanek. Na środku każdej  położyć łyżkę jogurtu naturalnego. Delikatnie zamieszać widelcem po wierzchu, aby utworzyły się wyraźne białe kręgi. Umieścić na środku brokułową różyczkę. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Uwielbiam krem brokułowy, ja bym jeszcze rzuciła tam trochę grzanek i posypała parmezanem, ale oczywiście wtedy już z lekkością i małokalorycznością odrobinę się to będzie rozmijało :)

    OdpowiedzUsuń