Kompot z owoców mieszanych




Kiedyś był niemal obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie? Dziś prawie całkowicie zniknął z naszego jadłospisu wyparty przez gotowe soki w kartonach. Dobrze że są takie akcje jak Gotujemy po polsku, inaczej całkiem zapomnielibyśmy o niektórych rodzimych specjałach.

Kompot z owoców mieszanych

Składniki:
  • 800g  owoców świeżych lub mrożonychb(truskawki, porzeczki, śliwki, wiśnie)
  • 4 jabłka
  • 4 płaskie łyżki stołowe cukru
  • 5 szklanek wody

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem. Do wrzącego syropu włożyć jabłka i mrożone owoce. Zagotować i ostudzić. Rozlać do szklaneczek.

Przepis dodaje do akcji Gotujemy po polsku
pod patronatem serwisu.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze: