Domowa przyprawa do mielonego mięsa



Domowa przyprawa do mielonego mięsa


    Doskonała przyprawa do pieczeni rzymskiej, mielonych kotletów, klopsików czy gołąbków. Zdecydowanie podnosi ich smak i aromat. Nie będę ukrywać, że wzorowałam się na jednej z przypraw dostępnych na rynku. Po co to zrobiłam? Żeby wyeliminować glutamian sodu, który w gotowych przyprawach niestety zwykle jest obecny. Jak się ma w domu alergika to trzeba na takie rzeczy zwracać uwagę. Nie będę się tu rozpisywać o jego szkodliwości, powiem tylko, ze jego obecność w danym produkcie świadczy zazwyczaj o gorszej jakości użytych składników. Tak więc nie tylko że mamy przyprawę dobrej jakości to jeszcze zdrowszą.
Przyprawa została już wypróbowana na domownikach (i nie tylko) i zyskała pochlebne opinie.  W jej skład wchodzą między innymi: suszona marchewka, pasternak, natka pietruszki. Zastąpiłam  je  gotową mieszanką suszonych warzyw do przygotowania bulionu. Dodałam tez sól jako środek konserwujący. Z podanych ilości wyszedł mi 1 słoiczek o pojemności ok. 300ml.


Domowa przyprawa do mielonego mięsa

Domowa przyprawa do mielonego mięsa-przepis

Składniki wymagające zmielenia:
  • 4 łyżki stołowe  mieszanki suszonych warzyw do bulionu
  • 1 opakowanie suszonego czosnku granulowanego
  • 40g suszonej cebuli 
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ¼ łyżeczki ziaren gorczycy5 goździków
Pozostałe składniki:
  • 40g mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki chili
  • 3 łyżeczki soli

Wszystkie ziarniste przyprawy zmielić w młynku. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Przesypać do czystego, suchego słoiczka i szczelnie zakręcić. 
Przechowywać w suchym miejscu.

Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób"

Domowa przyprawa do mielonego mięsa-podobne przepisy
> Ocet aromatyzowany czarną porzeczką
> Domowy ekstrakt waniliowy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. Bardzo lubię tworzyć mieszanki przypraw, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Radzę sprawdzić maila, ktoś tu chyba coś wygrał ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Czy jak dodaje Pani gotowe mieszanki np. Kamis to w tej domowej mieszance nie będzie Polepszaczy ulepszaczy glutaminianu itp itd???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bo wybieram tylko takie, które ich nie zawierają.

      Usuń
  4. Ile gram ma takie opakowanie suszonego czosnku granulowanego? Nie mam dostepu do takich pakowanych.
    Ile dajesz gotowej przyprawy? 2 lyzki na kg miesa? Czy taka na oko dodajesz?
    dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje opakowanie miało 20g. Ja daję 1 łyżkę stołową na 1kg mięsa. Trzeba tylko pamietac, że przyprawa zawiera sól i uwzględnić to przy soleniu mięsa.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ