Pizzetta farmerska




Robienie kilku małych pizz zamiast jednej dużej jest o tyle korzystniejsze, że można każdemu dobrać składniki wg upodobania. U nas są zazwyczaj dwa rodzaje. Dla dzieci dwuskładnikowa (wędlina, ser), a dla nas z większą ilością składników. To co jest akurat w lodówce. Trochę się zastanawiałam nad nazwą dla niej, w końcu zaczerpnęłam ją z menu Pizzy Hut, bo ma nieco  podobne składniki.

Pizzetta farmerska
Składniki na 4 szt.

Ciasto:
  • 375g mąki (2,5 szklanki)
  • 250ml ciepłej wody (1 szklanka)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7g suszonych drożdży

Pozostałe składniki:
  • 12 dużych plastrów salami z pieprzem ( z jego braku dałam cienką kiełbasę)
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili
  • 200ml pikantnego sosu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli

Wlać do misy miksera wodę i oliwę. Wsypać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, aż wyrośnie i zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć paprykę i usunąć gniazdo nasienne. Również pokroić w drobną kostkę. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry. 

Rozgrzać w piekarniku kamień do pizzy.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć na oprószonym mąką blacie i podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 15cm.  Posmaroać ciasto sosem pomidorowym. Rozłożyć na plackach po trzy plastry salami, posypać cebulą, zieloną papryką i papryczką chili. Rozłożyć mozzarellę. Piec kolejno każdą pizzę około 10 minut.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

2 komentarze:

  1. No i masz smaka tylko narobiłam sobie wchodząc tu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką bez problemu. Ze smakiem i trzepotem małżowin usznych!

    OdpowiedzUsuń