Sola w chrupiącej panierce




To niesamowite jak wiele potraw można urozmaicić poprzez dodatek otrąb, wystarczy tylko odrobina zastanowienia. Ja szczególnie upodobałam sobie otręby pszenne, które  świetnie się nadają do panierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

Sola w chrupiącej panierce

Składniki dla 4 osób:
  • 4 filety z soli
  • 1 cytryna
  • sól 
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • oliwa do smażenia
do panierowania
  • 8 łyżek płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • szczypta imbiru

Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić odrobiną soku z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.
Płatki kukurydziane rozdrobnić w malakserze.

Przygotować trzy głębokie talerze. Do pierwszego wsypać mąkę. Dodać pieprz młotkowany, paprykę i imbir. Dokładnie wymieszać.
Do drugiego talerza wybić jajka i roztrzepać je widelcem.
W trzecim talerzu wymieszać rozdrobnione płatki kukurydziane z otrębami.

Rozgrzać oliwę na patelni.

Obtaczać kolejno filety: najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z otrębami. Kłaść na rozgrzana oliwę i smażyć na rumiano z obu stron. Zaraz podawać.

Przepis wrzucam do akcji "Otręby na 1000 sposobów"

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. uwielbiam rybki :D ale mam ochotę! chyba w piątek zagości u mnie na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła rybkę w chrupiącej panierce :)

    OdpowiedzUsuń