Truskawkowe tiramisu w wersji light




Ten ulubiony przeze mnie deser postanowiłam tym razem nieco odchudzić. Słodkie biszkopty zastąpiłam granulowanymi otrębami truskawkowymi. Zrezygnowałam też z jajek i śmietany. Zamiast tego serek mascarpone wymieszałam z jogurtem greckim, a cukier zastąpiłam syropem klonowym. Nie mogło oczywiście  zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej  przygotować go od razu w małych pucharkach, bo raczej do przenoszenia się nie nadaje. A dla miłosników tego pysznego deseru mam jeszcze kilka innych jego wersji: tiramisu pomrańczowe , tiramisu malinowe , tiramisu piernikowe .


Truskawkowe tiramisu w wersji light

Składniki na 4 porcje:
  • 500g serka mascarpone
  • 500g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g granulowanych otrąb truskawkowych
  • 60ml likieru truskawkowego
  • 250g świeżych truskawek
Do dekoracji:
  • świeże truskawki
  • czekoladowe ozdoby lub starta czekolada

Umyć i osuszyć truskawki. Wymieszać serek mascarpone z jogurtem greckim i syropem klonowym.
Przygotować 4 małe szklane naczynia. Na dno każdego wsypać po dwie łyżki otrąb. Skropić je likierem truskawkowym. Rozłożyć 1/4 masy serkowej. Na to rozłożyć połówki truskawek. Przykryć je następną ćwiartką masy. Ponownie rozsypać po dwie łyżki otrąb i skropić je likierem. Rozłożyć pozostałą masę . Udekorować truskawkami i czekoladą. Zaraz podawać. 

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. Piękne, pyszne, odchudzone, nic, tylko zajadac;) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały deser... do tego jak pięknie przystrojony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze posypałabym po wierzchu kakao i 4 porcje moje ;p.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że fajne składniki to jeszcze obłędnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ahhh truskawki! Wygląda rewelacyjnie, długo by u mnie nie postał ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za wszystkie pochwały.

      Usuń
  6. Piękne, ale nie biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu w mascarpone (ponad 38 %) to na dietę już nie nadaje; (
    Więc chyba wolę pozwolić sobie raz na miilionn lat na pełnię przyjemności: )

    OdpowiedzUsuń