Wyśmienite pączki z wiśniową konfiturą




Lekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.

Pączki z konfiturą wiśniową



Wyśmienite pączki z wiśniową  konfiturą

Składniki na 20sztuk:

  • 500g mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 100g stopionego i sklarowanego masła
  • 90g cukru pudru
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • kilka kropli aromatu rumowego 
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej
Dodatkowo


  • 1kg smalcu do smażenia
  • 1 ziemniak
  • cukier puder do obtoczenia pączków
Do dużego garnuszka wsypć pokruszone drożdże. Dodać jedną łyżeczkę cukru i utrzeć. Wsypać 4 łyżki mąki i wlać letnie mleko ( nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie utrzeć żółtka z resztą cukru na puszysty kogel-mogel. Przesiać do utartej masy mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić robotem z końcówką w kształcie haka  na jednolitą masę. Wówczas wlać sklarowane masło, spirytus, aromat rumowy i wyrabiać jeszcze około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) przełożyć na matę, lekko oprószoną mąką. Utoczyć wałek średnicy około 6cm i podzielić go na 20 jednakowych kawałków. Każdy kawałek lekko spłaszczyć i umieścić na jego środku 3-4 wisienki z konfitury. Zlepić dokładnie brzegi tak , aby uzyskać małą okrągłą piłeczkę. Odkładać na matę zlepioną stroną do dołu. Zostawić do wyrośnięcia.

Roztopić w płaskim rondlu smalec. Obrać ziemniaka i pokroić na plasterki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć je aby  pozbawić smalec jego specyficznego zapachu. Wyjąć usmażone chipsy ziemniaczane i wkładać ostrożnie partiami  pączki  wyrośniętą stroną do dołu. Smażyć na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony. Gotowe wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zimne oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Prezentują się najlepiej ze wszystkich pączków, które widać na blogach! Poza tym - znam ten przepis - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. U mnie w domu tak wszystkim posmakowały, że w poniedziałek będzie powtórka.

      Usuń
  2. jak pieknie wygladaja. Jak obłoczki (;
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, z wiśniową? miła odmiana od różanej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie puszyste wnętrze

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Miałam na nie wielką ochotę, ale zdrowy rozsądek mnie powstrzymał :)

      Usuń