Żurek z otrębami




Podstawą tej lekko kwaskowatej zupy jest zakwas z mąki żytniej, który należy wcześniej przygotować. Zwykle zajmuje to około trzech dni. Można ten proces przyspieszyć wykorzystując zakwas chlebowy, jeśli oczywiście taki posiadamy. Nastawiony rano, na drugi dzień będzie już gotowy. Ja nastawiam go na otrębach żytnich, które później wlewam do żurku.  Dzięki temu jest on bardziej zawiesisty i nie trzeba dodawać do niego tak dużo śmietany.
Osoby będce na diecie bezglutenowej mogą ugotować żurek na zakwasie gryczanym.


Żurek z otrębami
Składniki na 4 porcje:

Zakwas:
  • 2 łyżki stołowe otrąb żytnich
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 1 szklanka letniej przegotowanej wody
  • 1 ząbek czosnku

Do litrowego słoika wsypać otręby żytnie. Dodać zakwas  chlebowy i czosnek. Wlać szklankę letniej, przegotowanej wody, zakręcić i odstawić na  3 dni. Codziennie zamieszać czystą, wyparzoną łyżką.

Zupa:
  • 750ml wywaru mięsno-jarzynowego
  • cały zakwas
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100g kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki śmietany 18% tł.
  • 1 łyżka masła

Cebulę obrać i drobno pokroić. Roztapić na patelni masło i zesmazyć ją na jasnozłoty kolor.
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

Do gorącego wywaru  dodać usmażoną cebulę (bez tłuszczu) i ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie. Wówczas wlać cały zakwas razem z otrębami i gotować dalej na małym ogniu. W tym czasie pokroić kiełbasę w cienkie plasterki i obsmażyć na rumiano na tłuszczu od smażenia cebuli. Dodać do zupy.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Śmietanę rozrobić z odrobiną soli i wlac do zupy. 

Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Rozłożyć na talerze. Nalać zupę i delektować się jej  smakiem.

Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz