Zima ponownie do nas zawitała i mam wrażenie, że to nie będzie krótka wizyta. Było już tak ciepło i wiosennie, a teraz znowu wieje chłodem. I to ciągłe odśnieżanie. Jak ja nie cierpię zimy. Lubię za to w takie dni mieć w lodówce garnek pysznej zupy gulaszowej na rozgrzewkę. Z wołowiną, ziemniaczkami i zielonym groszkiem. Gęstą, sycącą nieco pikantną. Zapraszam.
Zupa gulaszowa z wołowiną i ziemniakami-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 500g wołowiny (u mnie pręga)
- 100g pieczarek
- 150g zielonego groszku cukrowego (u mnie mrożony)
- 500ml bulionu wołowego
- 0,5 szklanki gęstego sosu pomidorowego
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz młotkowany z kolendrą
Obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Posiekać cebulę i czosnek.
Pokroić mięso w dużą kostkę. Oprószyć łyżką mąki. Wymieszać.
Rozgrzać masło na patelni. Obsmażyć mięso na rumiano. Przełożyć do garnka (bez
tłuszczu), zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 1-1,5h.
Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć ziemniaki, marchewkę, pieczarki, cebulę i czosnek. Dodać do mięsa. Wsypać groszek cukrowy i posiekaną papryczkę chilli. Wlać sos pomidorowy.
Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować wszystko razem jeszcze
30-40 minut na małym ogniu bez przykrycia. W razie potrzeby uzupełnić odparowany bulion wodą.
Można podąć tę wyśmienitą zupę ze świeżo upieczonym domowym chlebem.
Zupa gulaszowa z wołowiną i ziemniakami-podobne przepisy
> Zupa grochowa
> Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami
> Zupa leśniczyny
> Zupa gulaszowa
> Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie
Smacznego :)
Aronia
Jedna z moich ulubionych ,musi być koniecznie! ostra! :PP
OdpowiedzUsuńO super, właśnie się zastanawaiałam jaką zupę dziś zrobić, wszystko poza pieczarkami w domku jest ale i bez pieczarek powinno być dobre. Dziękuję za przypomnienie tej zupki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń